Инструментите Silocut снабдяват товарачите с комплексно рязане, транспортиране и прибиране на силаж

 

Сложните операции по прибирането, опаковането и окомплектоването на силажите и фуражите са изпълними от многофункционална техника – челните и телескопични товарачи. Front loader-ите и телехендлерите обаче на свой ред имат нужда от надеждни прикачни инструменти като вилици, щипки и кофи, с които повдигането и преместването на фуражите да изглежда като детска игра.

Повратливостта и маневреността на повдигача на тези машини ги прави предпочитан работник по време на прибирането на силажа, особено в стопанствата на животновъди. Приспособленията Silocut могат да бъдат прикачени още към колесни товарачи, средно големи телескопични товарачи и неотменимо присъстващите във всяко стопанство трактори.

Новата гама излиза през септември 2022 г. и е снабдена с иновативни за приспособленията функции- разопаковъчен и избутващ механизъм. Шведската фирма Quicke произвежда иновативен инвентар за товарачи в продължение на седем десетилетия. Серията Silocut представя поредното надеждно оборудване за управлението на силажа, които гарантират ефективността и безопасността, отговаряйки на изискванията на потребителите за разнообразие от опции. Налични са в 3 различни размера, всеки от които оборудван с различни и/или иновативни функции:

SILOCUT M+

Моделът е наличен в две версии – с ковани и профилирани зъбци. По размер и капацитет е перфектен за телескопични, челни и колесни товарачи. Приставките с ковани зъбци са налични в 5 размера на работната ширина, като максималната е 225 см, а най-малката (125 см) не е достъпен размер за приставките с профилирани зъбци. Останалите параметри са постоянни и включват работна височина – 98 см, дълбочина до гърба на коша - 68 см и максимален отвор от 77 см. Тежестта без болтове на куките зависи от работната ширина, като при максималната е 759 кг и 790 кг съответно за приставките с кована и профилирана вилица. Инструментът разполага с куки със сменяеми болтове 80х80, заварени в коша и различни аксесоари, които позволяват на потребителите да персонализират приставката спрямо нуждите си. Това са: заден екран, комплект маркучи, предпазни клапани за задържане на товар и освобождаване на налягането.

Приспособлението гарантира гладко нарязване на силаж от скобата и складовата яма, чиято висока ефективност се дължи на остриетата. При чистото отрязване се предотвратява допускането на въздух и пораждането на топлина, които са критични за качеството на фуража. Ако ножовете изгубят остротата си, независимо дали са големи или малки стават лесно заменими като всяка друга част.

SILOCUT L+

Този модел също се предлага в двете версии с ковани или профилирани вилични зъбци, но характерната за него версия е с подвижен кош. Освен че реже различни видове силаж, разделя и бали, което елиминира необходимостта от друга приставка. Позволява обработката на насипен фураж за хранене на животни отново без смяна на главината, спестявайки ценно време. Разделянето на балите се случва лесно благодарение на мощните цилиндри, големия отвор и режещата система.

Разполага със заден екран, предпазни клапани за товара и налягането, както и манипулатор за разопаковане на бали и опция за хидравлично избутване. Параметрите му се състоят от: отвор - 126 см, височина и дълбочина от съответно 125 и 83 см, ъгъл на разрязване на коша 150х80 мм и различна спрямо вида тежест. Приставката с кош е най-тежка – 1268 кг, а тези с вилица са около 1100 кг. Броят на цилиндрите отново е 2, а обемът им достига от 1,4 до 2 куб. м в съотвествие с броя на зъбците - между 14 и 20, като и двете характеристики са зависими от работната ширина, налична в 4 размера (максимален – 250 см).

SILOCUT XL+

За разрязване от силажната скоба и разделяне на бали е създаден и висококапацитетният модел ножица. Страничната му сгъвка е покрита с кант от остриета, които режат като ножица фуража при свиване на вилицата или коша към остриетата по горната част. Предлага се в същите 3 версии като L+, а здравият дизайн осигурява дълъг експлоатационен живот и повече спокойствие. Снабден е с 80х80 XL BoH система, клапаните за товари и напрежение и опционалните балоразопаковач и избутвач. Куката е 80х80, няма болтове и е разработена специално за XL. Това е най-едрогабаритният член на серията, като се предлага в 2 размера на работна ширина (225 или 250 см), обем на цилиндри (2,4 или 2,7 куб. м) и брой зъбци (18 или 20). Останалите параметри са отвор от 125-128 см, височина – 139 см, дълбочина – 84 до 94 см, ъгъл на отрязване 220/20 мм и различно спрямо вида тегло, като моделът с кош тежи 1632 кг.

Допълнителни иновации по избор

За двата по-големи модела се предлагат иновативните опции на разопаковане и избутване.

След като балата е разрязана и разделена, манипулаторът за разопаковане може да премахне опаковката или мрежата, елиминирайки ръчното им отстраняване, което повишава безопасността на оператора. Балата може да бъде разопакована, разделена и поставена в двете отделни захранващи единици или директно във фургона или миксера с един процес, което спестява значимо време. Разтоварването пък може да бъде улеснено с механизма за изтласкване по време на процеса на поставяне в диетични хранилки или зони с ограничено пространство.

Всеки модел е оборудван с еднопосочен клапан, който познолява на маслото да се отклони към манипулатора за разопаковане на бали, когато рязането приключи, като по този начин се гарантира навременното защипване и пълното разцепване на балата. Клапанът предразполага голямо спестяване, тъй като премахва необходимостта от четвърта хидравлична услуга, комбинирайки работата на три хидравлични функции.

Обратна връзка

Продуктовият мениджър на шведската марка Хенрик Йонсон обяснява, че гамата е проектирана, за да улесни процеса за операторите по транспортиране на храна за животните. Чисто новият дизайн позволява ефективно отстраняване на силажа от скобата с оптимално ниска мощност, както и пестене на време при нарязване на опакованите силажни бали. Продуктите от тази серия целят по-интелигентна и лесна манипулация с по-високите си здравина, качество и издръжливост. Те са щателно тествани както в лабораторна платформа, така и на полетата в цяла Европа, добавя мениджърът.

Silocut M+ с ковани зъбци на вилицата.
Silocut M+ с ковани зъбци на вилицата.
Моделът Silocut L+ с кош.
Моделът Silocut L+ с кош.
Най-големият модел Silocut XL+ с профилирана вилица.
Най-големият модел Silocut XL+ с профилирана вилица.
Първият произведен товарач в Швеция е този на Quicke.
Първият произведен товарач в Швеция е този на Quicke.
Иновативната приставка за хидравлично избутване.
Иновативната приставка за хидравлично избутване.
Иновативният механизъм за разопаковане.
Иновативният механизъм за разопаковане.