Има вярване, че различните растения внасят в дома добри поличби. Например червеното мушкато пази от зли очи, аспидистрата носи семейно щастие, спатифилумът спомага раждането на дете при семейни двойки или сключването на брак при необвързани, бамбукът е късметлийски и т.н.

Днес сме приготвили няколко растения, чийто листа имат формата на монетки или пък се вярва, че привличат парични потоци, така да се каже.

Имайте предвид, че ако искате да имате финансова стабилност и нови постъпления, не е достатъчно само да отглеждате едно от изброените цветя, а трябва и да промените нещо. Например да промените начина, по който спестявате пари, да смените работното място или пък да превърнете хобито си в източник на доходи.

Каквото и да предприеме, не пропускайте и да освежите дома си с някое от изброените растения.

Идеално кръглата форма на листата

не е най-често срещаната в света на растенията, но китайското цвете на парите, наричано по често пеперомия, може да се похвали с нея.

В интерес на истината пеперомия е грешно комерсиално наименование, защото от ботаническа гледна точка е Pilea рeperomoides. Не, че това има особено голямо значение, де. В рода на пилеите са поместени над 400 растения, сред които едногодишни и многогодишни, градински и стайни.

Китайското цвете на парите се отглежда лесно

Достатъчно му е едно светло местенце и умерено поливане. Внимавайте с водата, защото загнива лесно. Възрастни растенията достигат над 60 сантиметра височина и в диаметър. Трудно може да се докара до цъфтеж в домашни условия, но не е невъзможно. Все пак се цени красотата на листата.

Размножаването става чрез резници поставени във вода или директно в торфен субстрат, но с повече внимание към влажността.

И като стана дума за пеперомии, нека споменем някои и от тези красавици с кръгли листа, подобни на монетки. Peperomia rotundifolia и Peperomia Prostrata.

Красотата на пеперомиите се крие в разнообразието от листа, форми, релефи и краски. От най-мъничката до най-едрата представителка, те ще ви зарадват с доста интересни цветове и цветоносни стъбла. ако не се поинтересувате, дори няма да разберете кое какво е.

Пеперомиите са пригодени

за отглеждане в контейнер

и в зависимост от вида са крайно влаголюбиви или точно обратното – изключително сухоустойчиви.

Споменатите видове, с листа като монети, са по-скоро пълзящи видове. Оптимална температура за растеж и развитие е около 18 градуса по Целзий за зелените и една идея повече за пъстролистните.

Ето и една позната градинска хубавица, която рядко споменаваме, а заслужава повече внимание.

Лизимахията, позната още като

пълзящата Джени е истински низ от кръгли, лъскави листа

Практически неубиваема и много, много издръжлива, тя е подходяща за фугите между каменните площи, за скални кътове, за сенчести кътчета или пък слънчево място, за да придаде каскаден ефект към балконските саксии и сандъчета.

През лятото цъфти с красиви ярко жълти цветчета, но се отглежда предимно заради листната маса.

Монетковидни, но мъхести са листенцата и на едно много любимо, но леко позабравено растение. То носи името аихризон, но е

по-познато като дървото на парите

Та, дървото на парите е сукулентно растение от семейството на красулите. По време на цъфтеж се превръща в облак от жълти звездовидни цветчета.

Аихризонът е прощаващо растение, стига да не се преполива. Толерира различни условия – от слънце до сянка, но в условията на липса на светлина става по-рехаво. Препоръчва се в такъв случай да се пензира и да се премести на по-светло.

Растението няма нужда от допълнително подхранване и съвсем самичко се оформя като мини бонсай.