На Портфолио фарм Равно поле фирма Corteva Agriscience представи продуктовата си листа пред земеделски производители от района на Софийско

Ваня ВЕЛИНСКА

За пета поредна година Corteva Agriscience проведе Портфолио фарм в землището на Равно поле, на полетата на фирма „Агротератерм“ ООД със собственик и управител Веселин Николов.

Превърналото се в традиция събитие се радва на голям интерес от страна на земеделските производители от района на Софийско, а и не само.

Хибридите царевица бяха презентирани от Снежана Проданова, търговски представител за района, а слънчогледовите хибриди от Невена Иванова, мениджър продажби за Северозападна и Централна Северна България.

На полето е извършена класическа обработка на почвата – оран, като всички опитни парцелки са засети в един ден - на 30 април, разяснява технологията на отглеждане Снежана Проданова. И при двете култури посевната норма е 6500 семена/дка. На Портфолио фарм Равно поле представяме цялата генетика на Pioneer, без царевичните хибриди за силаж. При царевиците са заложени 22 хибрида от всички групи на ранозрелост - от 230 до 570. По традиция демонстрираме парцелки с различни гъстоти. За целта сме засели 3 различни хибрида от 3 различни групи на ранозрелост, в три различни гъстоти - 5500, 6500 и 8000 семена на декар. При слънчогледовите ни хибриди имаме 17 предложения, половината от които са абсолютно нови. Тук е цялото ни портфолио експрес хибриди 10 на брой – 6 линолови и 4 високоолеинови. 3-конвенционални хибрида - от тях 2 са шарени за храна на птици и 1 - линолов. Представяме и 4 клиърфийлд плюс хибриди.

И тази година климатичните условия в Софийско не са много добри за пролетните култури. Разбира се, състоянието им е различно в зависимост от валежите. В тази част на страната през пролетта паднаха по-малко валежи, затова специалистите отчитат слаба влагозапасеност на почвата през април, а през май в периода на залагане на кочана, е имало много малко валежи - само 37 литра. През юни положението с влагата малко се подобрява, тъй като тук са паднали 98 литра, но към края на юли са отчетени едва 14,6 литра.

Земеделците могат да видят

как се държат пролетните култури при такива по-тежки условия, какво е състоянието на различните хибридите,

коментира Снежана Проданова. Праз последната седмица на юли всеки ден съм тук и пред очите ми картината се променяше, за съжаление, не към по-добро. И въпреки това равносметката е, че имаме добро състояние на царевицата. Тази година бяхме свидетели на екстремно високи температури за района на Софийско. Високите температури и оскъдната продуктивна влага в почвата ще създадат проблем при изхранването на зърното. Нещо интересно, което прави впечатление при наблюденията, са големите амплитуди между нощни и дневни температури. Това е допълнителен стрес, който неминуемо ще се отрази върху добива. При по-късните хибриди има абортиране на връхните зърна на кочана. Слънчогледът обаче е в перфектно състояние. Опрашването и оплождането при него вече са приключили, съответно очакваме добри резултати. Освен това растенията вече са затворили междуредията, а така се запазва влагата, или поне това, което е останало от нея.

Представянето на царевичните хибриди започна от емблематичните за марката Pioneer - Optimum AQUAmax хибриди. Безспорно продуктовата линия заема централно място във всяко Портфолио фарм на фирмата.

Хибридите в нея са от специалната селекция

на Pioneer, доказала се при всякакви условия

Р8834 - най-ранният хибрид от AQUAmax продуктовата линия. Още първата година, когато е изпитван, а това е през 2019 г., хибридът дава над 1 тон. Надежден и стабилен хибрид. На повечето места е заложил 16-редов кочан. Този хибрид винаги е с много изравнени зърна. Гарантиран и сигурен избор за всеки производители.

Растенията, както виждате и тук, са по-малко облистени, с по-тънко стъбло, в началните етапи листата не са толкова широки, но той прави много дълбока коренова система и след 5-6-и лист бързо наваксва в развитието, пояснява Снежана Проданова. Стрес при кочаните на хибрида не може да бъде забелязан. Този хибрид не обича студените почви. По-принцип е с бавен старт и в студените почви първоначалното му развитие се забавя. Но като цяло е много стабилен хибрид.

Р8904 - ФАО 320. Ново предложение от миналата година. Има по-бърз старт. Хибридът много бързо преминава в AQUAmax продуктовата линия. Показва отлични резултати, дори надвишава Р8834, допълват специалистите от фирмата. Устойчив е на полягане, също така и на фузариум по кочана.

Р9300 – ФАО 360. Има много бърз растеж в началните фази. Това е селекция на Pioneer от ново поколение. Образува по-къс кочан, но с повече редове в него. Реализира високи добиви. Това е хибрид, който много добре се справя с болестите при културата, въпреки че те често се пренебрегват. Хибридът е подходящ и за минимални обработки, директни сеитби и за монокултурно отглеждане. Дава отлични резултати при поливни условия на отглеждане. Много добре се представя в районна на Дупница и Радомир.

Р9241 – ФАО 370. Еталон на хибрид с марката Pioneer. Ветеран в продуктова линия AQUAmax. Той е на първо място по продажби в Европа и съответно най-отглежданият хибрид в Европа за 2015, 2017 и 2020 г. Хибридът е с много добра устойчивост на суша. Отличава се с бързо развитие през цялата вегетация.

Растенията имат мощен старт и се развиват

много бързо в началните фази,

бързо навлизат във формиране на зърното и в млечна зрелост. За няколко дни минават от млечна във восъчна зрелост. При други хибриди, като при Р9610 и при Р9415, например това отнема повече време. Той е хибрид, който ще даде добър добив при неблагоприятни условия. При благоприятни - ще покаже много силни резултати.

Р9610 – ФАО 370. Хибридът е наследил всички качества на Р9241 и ги е надградил с по-висок добив при оптимални условия. Отличава се със силен старт и много мощно развитие. Проявява типична селекция на Pioneer - флекси кочани, тоест растенията спират развитието си заради лоши условия, но при подобряване им, ако завали дъжд, или ако се натори, те възстановява развитието. Прави 14-16-редови кочани, но зърното е доста едро, много добре изхранено. През 2020 г. е дал добив от 1400 кг/дка. Подходящ е за директни сеитби. При оптимални условия може да заложи и изхрани втори кочан.

Р9415 – ФАО 380. Това е предложението на фирмата за интензивно производство. Този хибрид се отплаща добре при дъждовни условия и повече хранене. Развива страхотни листа, здраво стъбло, мощна коренова система. Един по-късен дъжд може да се усвои от растенията, а заради мощната си коренова система, тя успява да достигне и до по-дълбоки водни запаси в почвата, ако има такива.

Хибридът има две характерни особености, пояснява Снежана Проданова. След изметляване и изсвиляване хибридът достига по-бавно до млечна и восъчна зрялост. Ненадминат е обаче по добив от средноранните хибриди. Втората особеност е, че хибридът отдава изключително бързо влагата.

Един от най-бързо отдаващите влага хибриди, може да достигне и до процент и половина на ден

Р9889 – ФАО 420. Хибрид с невероятно представяне, много висок добивен потенциал и най-малко стрес по време на развитието си. Няма таван за добив - колкото повече му се дава, толкова повече дава, казват за него от фирмата. Хибридът образува повече редове в кочаните, та са озърнени до горе. Развива много мощно растение, широка листна петура. Подходящ е за директни сеитби.

Р9985 – ФАО 425. Сравнително нов хибрид в царевичното портфолио. Малко по-късно се развива спрямо Р9889. Позициониран е като 425 по ФАО, като абсолютно отговаря на него. Наблюденията са за плавно развитие на хибрида. Високодобивен хибрид е, но с изискване за интензивни условия на отглеждане

Р9903 – ФАО 430. Един от най-познатите хибриди, особено в региона на Гоце Делчев. Хибрид, който се е доказал при всякакви условия. Това е един универсален представител от портфолиото на фирмата. Подходящ е за отглеждане и при по-сухи условия. Има способност след физиологична зрелост да пречупва метлицата, но тя вече си е свършила работата, подчертават специалистите.

Р0023 – ФАО 450. Двата хибрида са със сходни общи родителски линии. Хибрид с изключителни добивни възможности при поливни условия и едновременно с това много бързо отдава влагата. Заедно с Р9415 това са хибридите, които много бързо отдават влага. Въпреки късното ФАО се освобождава лесно от влагата, достигайки физиологична зрялост. Р0023 има малко по-дълъг кочан от Р9903, по пък при Р9903 редовете често са повече. Като цяло двата хибрида са изравнени като възможности, но Р0023 отдава по-бързо влагата.

Р0217 – ФАО 490. Добър заместник на Р0216. Има много ранно развитие. Въпреки късното ФАО бързо отдава влагата. Малко по-нисък е от Р0216. Този

хибрид е с генетично заложен много висок добив

Прави кочан с 18-20 реда, като залага 40 зърна в ред.

Хибридите, които са изпитвани в в три гъстоти са: Р8721 – ФАО 270, Р9363 – ФАО 340 и Р9978 – ФАО 440.

Р8721 е много ранен. Подходящ е за района, тъй като тук се търсят ранни хибриди. Може да се използва и за втора култура.

Р9363 е с голяма вегетативна маса - добре облистено растение. Толерира дълъг период на засушаване. Има стабилен добив, но малко по-бавно отдава влагата в сравнение с другите предложения в началото на ФАО 300. Не понася сгъстяване.

Р9978 е от миналата година в изпитване. Прави високо, добре облистено стъбло - подходящ е за силаж. Представя се много добре при минимални технологии.

Другите предложения,

включени в продуктовата листа,

които не са AQUAmax,

но са добри пратньори на хибриди от нея са:

P8604 – ФАО 230. Експериментален хибрид, от миналата година е. Най-ранният хибрид от предложенията на фирмата. Подходящ е за високи полета и като втора култура. Предимствата му като ранен хибрид са много. Препоръчва се за отглеждане на сухи и песъчливи почви, не на студени и тежки.

Р9042 – ФАО 330. По-малко чувствителен от останалите хибриди на ниски температури в началните фази на развитие. Понася и преовлажняване на почвата. Хибрид, който се нуждае от висока атмосферна влажност, иначе започва да съхне от горе надолу. Отличава се с по-червено зърно, за всички производители, които търсят този показател от характеристиките на царевицата. Дал е добив през 2020 г. - 1445 кг/дка. Става за директна сеитба.

Р9398 – ФАО 370. Хибрид за зърно и за силаж. Подготвя се да замени Р9241. Екологично пластичен. Развива дълбока коренова система, подходящ е за сухи и полусухи райони.

Р9639 – ФАО 380. Има много силен стейн грийн ефект. Устойчив е на пречупване, развива здрави и високи растения, кочанът е разположен по-високо. Има склонност да брати, образува издънки.

Р9731 – ФАО 410. Нов хибрид, сега се наблюдава.

Р9960 – ФАО 430. Интензивен хибрид, с добро озърняване на кочана.

Р0164 – ФАО 460. Един много добър хибрид за интензивно земеделие. През 2018 г. на портфолиото в Равно поле дава най-висок добив - 1717 кг/дка. Много добре се развива и при 40 градуса.

Р0937 – ФАО 570. Предпочитан хибрид при поливно земеделие. Прави по-къси кочани, но с повече редове. Хибрид, който при интензивни условия на отглеждане, лесно може да достигне до 2000 кг/дка. Много бързо отдава влагата след достигане на физиологича зрелост. В момента е с най-късно развитие, което е и нормално за района на Софийско.

Снежана Проданова представи портфолиото от царевичните хибриди
Снимки: Ваня Велинска
Снежана Проданова представи портфолиото от царевичните хибриди Снимки: Ваня Велинска
Ежегодно фирма Corteva Agriscience провежда Портфолио фарм на полетата на Веселин Николов, собственик и управител на фирма „Агротератерм“ ООД
Снимки: Ваня Велинска
Ежегодно фирма Corteva Agriscience провежда Портфолио фарм на полетата на Веселин Николов, собственик и управител на фирма „Агротератерм“ ООД Снимки: Ваня Велинска