Досега средните добиви при полските са с 13,4% по-ниски, но има засадени повече площи

Масовата беритба на домати е в разгара си, зеленият пипер също е започнал. Той не представлява огромен интерес, но стопаните трябва да оберат първите количества, за да стимулират зачервяването на другите етажи от пипера. След това, след 25 август ще започне масовото бране на червената капия, от нея засега са реколтирани едва 5-10% при първите хибридни сортове.

В климатично отношение годината е почти нормална, въпреки че има и при двете култури на полето закъснение с около 15 дни, което се дължи на студената пролет. Няма форсмажорни обстоятелства като градушки, проливни дъждове, които да компрометират площите. Въпреки това реколтата досега е доста по-слаба - средните добиви при полските домати са с 13,4% по-ниски от миналогодишните. По-големите площи обаче компенсират донякъде намалението.

Но какъв ще е крайният резултат все още не може да се каже. При доматите има две-три заболявания с по-изразен характер като нощенка и трипс. Те могат да унищожат и над 70% от посевите.

Не така е при оранжерийните производители, където процесът на отглеждане е контролиран. Дарина от старозагорското село Горно Ботево е производител на зеленчуци и разсад от близо 15 години. Според нея, виждайки своите колеги и клиенти, в последните години полското доматопроизводство не се слави с добър берекет, с изключение на безколовия домат, което вероятно се дължи на тревата, която го пази от прегаряне. Другият фактор за това са промените на климата и резките температурни амплитуди - от 20 градуса през деня, пада до минус 4-5 градуса през нощта, което е много травмиращо за едно растение.

Въпреки че сега е масовата беритба на домати, Дарина ще излезе на пазара с реколта след септември, тъй като през пролетта в своите оранжерии отглежда разсад на различни зеленчукови култури. Отсега вижда трудностите в реализацията, които се повтарят от години. Причината е пределно ясна – голям внос на ниски, подбиващи цени, които продължават и през есента.

Тази година вижда ръст в цената на домата на дребно, от 2 лв. миналата година едър розов домат сега е 2,50–3,50 лева за кг. „Не е огромно вдигане на цената, но понякога и стотинките са важни, защото ако имаш големи декари те стават друго число“, допълва тя.

Още за доматите и пипера четете в новия брой на в. "Български фермер" от 15-21 август