Възможно ли е подтискане на поскъпването и кога, обяснява икономистът Румен Гълъбинов

Държавата трябва да се готви за най-лошото, пък, ако дойде добро, добре дошло, каза икономистът Румен Гълъбинов. Според него се очаква с вдигането на лихвите кредитите да се оскъпят и да има понижена бизнес активност.

Темпът на понижението на цените вероятно ще се забави и ще видим това това при отчета на инфлацията за юли, сподели той пред БНР. Но до края на годината надеждите са, че инфлацията на годишна база няма да надхвърли 20%.

В западната преса сега има много хубави анализи за състоянието на икономиките. За България, която е във валутен борд, се очаква, че ще има плавно и постепенно покачване на лихвените проценти.

Какво трябва да е поведението на държавата, според него. Тя трябва да има пари в резерв. Да си огледа календара на дълговете и да прецени занапред какво ще се взима като заеми.

На трето място е много важно да се прецени каква ще е данъчната политика през 2023 г. - ще се променя ли ДДС и за какви стоки, ще се въвежда ли подоходен данък, ще се пипат ли акцизите на горивата, защото за тези на алкохола и цигарите е ясно, че ще растат.

Отсега трябва да се мисли каква ще е стратегията на държавата за 2023 г., подсеща икономистът. Както и е наложително със старта на проектите по Плана за възстановяване и устойчивост, държавата да стимулира и мотивира и други инвеститори – както за публично-частно партньорство, така и и за чисто частни инвестиции. Според него трябва да продължи повишаването на доходите.