Варианти на кого да оставите грижите за домашния любимец през отпуската

Необходимо ли е да пропускате почивките през лятото, защото няма кой да се грижи за кучето? Налага се, но няма на кого да го оставите да го гледа? Поогледайте се около себе си и ако все пак в обкръжението ви няма на кого да се доверите, съществуват някои други алтернативи, които да ви отменят в задълженията към него, за да си осигурите няколко летни дни извън дома.

Предимства и недостатъци на сам вкъщи

Плюсовете на избора да оставите любимеца вкъщи и да заминете без него са, че се чувства удобно и спокойно в познатата обстановка у дома (особени котките, които са силно привързани към местообитанието си). Сред преимуществата са още, че няма риск от „сджафкване“ с други животни или унищожаване на чужди вещи. Ежедневната рутина и навици не се променят, а хората които се поели грижата за любимеца ви ще хвърлят по едно око и на състоянието на дома – видимо ще бъде, че не е оставен без надзор.

Повод за притеснение може да бъде реакцията на психиката на животното при сблъсъка със самотата. Ако човекът, който поема грижите не му е близък или познат, може да има първоначален страх или агресия. Това важи с повече сила при хамстери и костенурки, които прибягват до ухапвания, отколкото при кучета и котки.

Ако не се чувствате напълно сигурни в плана за престоя на любимеца без вас си спестете безпокойствата и не предприемайте пътуване, за което бихте съжалявали и прекъснали. По възможност заминавайте по-близо и за по-кратко в такива случаи.

Близки, приятели, съседи

Това са хората, които можете да помолите за тази услуга. Най-евтин като вариант и най-удачно за любимеца е да го гледа, колкото се може по-близък човек, стопанин с който е свикнал, ако няма такъв – приятел или живеещ наблизо съсед, склонен да услужи и на когото имате доверие. Ако искате да улесните хората, които ви правят тази услуга можете да закупите автоматичен фонтан за вода или диспенсър на храна за любимеца си. Капацитетът на тези уреди е голям, а количествата могат да се регулират според зададените от вас параметри. Така, в зависимост от продължителността на отсъствието ви, ще намалите наливанията на вода и сипването на храна от страна на гледача и ще останат само разходките и миенето. Погрижете се за наличието на необходимите ресурси или средства за закупуването им. Оставяйте храната в хладилника, за да издържа по-дълго време.

Непознати и професионалисти

Със сигурност не е за предпочитане да поверите любимеца си на непознат, но ако обстоятелствата го изискват можете да потърсите доброволци от приюти или организации, които обичат животни и извеждат групи кучета, срещу по-евтино заплащане.

Този вариант не е често срещан, затова следващата ви опция е да се обърнете към професионална бавачка за кучета или котки. Можете да наемете гледачката за постоянно пребиваване в дома ви или за по-малка заетост – понякога е достатъчен обменът на жилище срещу грижи, но в повечето случаи се изисква и допълнително заплащане.

Цените на такива услуги варират според града и района, но обикновено са над 10, до не повече от 100 лв. на ден, в зависимост от заетостта.

Поддържайте връзка с хората, на които поверявате кучето си, особено ако са непознати.

Извън дома

Мисълта чужд човек да им достъп до всичките ви лични вещи и пространство може да бъде стряскаща. Много професионални гледачи предлагат приютяването на животното в техния собствен дом. Те обикновено също имат любимци – запознайте ги преди да тръгнете на път, за да се уверите че ще се разбират, гледачите имат опит и в повечето случаи знаят дали техните любимци ще се разберат с вашия.

Развъдници, хотели и пансиони

Професионални грижи за любимеца може да получите и на съответните места за това – тези сгради разполагат с подходящи екип и съоръжения за хубаво пребиваване на животните. Обмислете оставяне за кратко, докато още не сте тръгнали, за да тествате състоянието на любимеца в непозната среда. Основната разлика е, че там ще бъде държан в клетка малко повече от обичайното и наличието на други животни.

Много ветеринари също имат развъдници, в които прибират за временно пребиваване животните на клиентите си, затова проверете дали вашият предлага тази услуга или може да ви препоръча колега или определено място – на техния опит можете да разчитате най-много.

Съвети

Ще получава ли достатъчно любов? Уверете се, че ако поверявате грижите на непознат, ще посвещава пълноценно време на любимеца и съответно, ако го гледа близък, че ще подходи със същата отговорност. Трябва да можете да се доверите на човека, ако е професионалист най-добре да сте го намерили по препоръка на ваш познат, прегледайте отзивите за услугите му. Ако любимецът ще остава на чуждо място винаги се запознавайте с условията, в които временно ще живее. Заведете го там и му оставете време да огледа и да се адаптира към средата.

Стегнете багажа – каишка и повод, любими играчки, купички, храна, дрехи, четка за сресване и лекарства, ако приема. Дайте ясни инструкции, особено ако животното спазва медикаментозен режим. Оставете координати на ветеринаря на кучето и на ваш близък, в случай на възникване на проблем. Помолете да получавате обратна връзка и да бъдете уведомявани незабавно в спешни ситуации.

Грижите за любимците включват ежедневни ласки.
Грижите за любимците включват ежедневни ласки.
Болонка, която спи спокойно в домашна обстановка/позната среда.
Болонка, която спи спокойно в домашна обстановка/позната среда.
При по-дълго отсъствие грижите включват процедури по поддръжка на външния вид като подрязване/скъсяване на ноктите.
При по-дълго отсъствие грижите включват процедури по поддръжка на външния вид като подрязване/скъсяване на ноктите.
„Куче работи от вкъщи в хотел“, анимация.
„Куче работи от вкъщи в хотел“, анимация.