От ранна пролет до късна есен животните са на паша и само с настъпването на студеното време се прехвърлят в кошарата

Поддържането и отглеждането на овце в личното стопанство не е трудно. Овцевъдството е от най-старите човешки професии, тъй като тези домашни животни могат да бъдат източник на:

  • месо;
  • вълна;
  • мазнини;
  • и не на последно място овче мляко.

В съвременния свят повечето професионални фермери започват бизнеса си с овце. При нормални условия, поддържането дори на голямо стадо е икономически изгодно занимание и съответно носи добър доход.

Кои са предимствата:

  • овцете не се нуждаят от специални условия на отглеждане;
  • храненето се извършва предимно на пасища;
  • овцете имат добра плодовитост и висока степен на оцеляване на младите животни – приплодите.

Тези характеристики дават на овцете голямо предимство пред другите видове домашен добитък.

Характеристики на отглеждане на млади животни:

Овцете се отличават с отлично здраве, разбира се, при спазване на правилната система на отглеждане. Тази функция се предава по наследство, така че преживяемостта на агнетата е 90-100%.

Отглеждането на млади животни не създава много проблеми на стопанина. Овцете са надарени със силен майчински инстинкт, поради което са в състояние сами да се грижат за потомството си. Участието на стопанина в този процес е минимално, но все пак е задължително.

Какво зависи от стопанина:

Първо: трябва да се погрижи за кошарата. Помещението, в което ще се отглеждат агнетата, трябва да бъде изолирано и редовно почиствано.

На второ място: препоръчва се присъствието на ветеринарен лекар по време на агненето. Практиката показва, че много често агнето не може да пробие само мембраната при раждане и се нуждае от помощ.

В рамките на 2 до 3 часа след агненето трябва да поставите агнето до майката. Тя ще го оближе и ще осигури засукването на коластра. След това новороденото трябва да остане при майката няколко дни. След кратка карантина овцата майка и агнето могат да бъдат пуснати в останалото стадо.

Пашата на младите животни се свежда до това

агнетата да не пасат отделно

Трябва да са поне по две. Така те понасят по-лесно раздялата с майка си.

Въпреки факта, че възрастните са доста издръжливи и някои породи могат да издържат без вода в продължение на 2-3 дни, агнетата трябва да имат неограничен достъп до място за водопой. Освен това се препоръчва да се оборудват специални сенници на пасището, които да покриват агнетата от палещото слънце или дъжд.

Фуражите

В допълнение към зелените фуражи е полезно да се включат зърнени и кореноплодни култури в дажбата на младите животни. В допълнение, за по-бързо наддаване на тегло, при възможност, може да използвате и комбинирани фуражи.

Има две основни системи за отглеждане на възрастни овце: в обора и на пасище. У нас практиката е овцете да се отглеждат комбинирано. От ранна пролет до късна есен животните са на пасището и само с настъпването на студеното време се прехвърлят в кошара.

Почти всички породи овце

издържат на ниски температури

Това позволява да се отглеждат 3-4 животни в домашни условия – като се осигури само навес. Сервизно помещение – кошара, трябва, ако овцете са повече от 10. И тъй като овцете издържат на студ, можете да спестите от отопление. Обикновена печка е напълно достатъчна, за да поддържа желаната температура от +8 градуса.

Единственото нещо, за което трябва да се погрижите, е вентилацията и подовете. Факт е, че

при овцете слабото място са копитата

За да са здрави, подът в кошарата трябва да е дъсчен. А наличието на вентилация в помещението е задължително условие за всяко животновъдство. Нито едно живо същество, опитомено от човека, не може да живее във влага.

За овцете през зимата трябва специална диета. За целта в кошарата или обора трябва да има отделения – за овцете майки и за агнетата. Както и за коча – за него трябват също персонални грижи.

Добрата новина е, че

овцете са практически всеядни

През зимата те с желание консумират сено, слама, кореноплодни култури. Полезно е да се дават на животните и тънки клони от дървета - те са основният им източник на витамини. Овцете са стадни животни и са страхливи. От всеки остър и силен звук групата може да се разпръсне на доста голяма площ. Добре е да знаете, че овцете и агнетата няма да могат да намерят пътя към кошарата сами, така че ще трябва да ги търсите.

Храненето на овцете не бива да ви притеснява. Те наддават доста добре дори само от затревени пасища. Единственото нещо, за което си струва да се погрижите, е достъпът до вода. Дори и най-сочната трева няма да замени мястото за водопой.

На ден възрастна овца може 

да изпие до 10 литра течност

Имайте предвид този факт, когато избирате пасище.
При отглеждането на овце и на кочове няма особена разлика. Животните принадлежат към един и същи вид, така че условията на отглеждане и хранене са идентични.

Ако искате да контролирате появата на агнета,
тогава препоръчително е кочовете да се държат отделно от женските. Кочове и овце се събират само за чифтосване. В много райони случната кампания вече е започнала и ще продължи до есента.

Съвети:

Въпреки че овцете са в състояние да възпроизвеждат потомство на възраст 7-8 месеца, опитни фермери съветват чифтосването да се отложи. Оптималната възраст за чифтосване е 10-12 месеца. Факт е, че ранното агнене може да доведе до нездравословно потомство и да навреди на самата майка.

Избягвайте влажни пасища - въпреки естествената си устойчивост на външни влияния, овцете могат да се разболеят от влагата.

Обикновено кочовете наддават на тегло по-бързо от овцете. Ако не се използват за разплод, до 4-5 месеца вече могат да бъдат заклани за месо.

Не забравяйте да ваксинирате животните. Някои инфекции, като брадзот (свръхостра болест с внезапна смърт) и ценуроза (въртоглавие, причинява тежки мозъчни увреждания) , не се проявяват първоначално, но са фатални.

Въпреки че животните могат да живеят до 14 години, отглеждането им до максимум 8 години се счита за рентабилно.

Не забравяйте редовно да почиствате и подрязвате копитата на овцете си. В противен случай те могат да имат здравословни проблеми.

За да не се разпръснат овцете от шумолене, се препоръчва с тях да пасат кози или коне. Овцете много често копират поведението на други животни, така че коза или кон могат да станат модел за подражание за тях.

Оптималната възраст за чифтосване при овцете е 10-12 месеца. Факт е, че ранното агнене може да доведе до нездравословно потомство и до вреди за майката
Оптималната възраст за чифтосване при овцете е 10-12 месеца. Факт е, че ранното агнене може да доведе до нездравословно потомство и до вреди за майката
Овцете могат да живеят до 14 г., но за да е рентално отглеждането – максимумът е 8 години. След това качеството на млякото, вълната и месото спада значително.
Овцете могат да живеят до 14 г., но за да е рентално отглеждането – максимумът е 8 години. След това качеството на млякото, вълната и месото спада значително.