Продуктовата листа на фирма „Сортове семена 2002“ включва разнообразни сортове и култури, отговаря на различните изисквания на производителите

Ваня ВЕЛИНСКА

И този сезон климатът не изневери на себе и поднесе доста изненади на земеделските производители. На много места в страната паднаха значителни количества валежи през пролетните месеци, както и в началото на лятото. В други райони дъждовете бяха локални, така че на някои полета живителната влага не беше достатъчна.

Такава е картината в землищата на стопанство на Анита Гешевска, които се намират в Плевенско. Фирма „Сортове семена 2002“ е специализирана в семепроизводство на зърнено-житни – пшеница, ечемик и други, но също така на бобови видове и междинни култури. Половината от площите са с производствено направление, като на някои от тях ежегодно се залагат опити с нови сортове, които се изпитват.

Каква е равносметката в стопанството,

след като жътвата на житните вече приключи?

Жътвата премина нормално, не сме изненадани от резултатите, каза Анита Гешевска. Започнахме кампанията на 15 юни, като първо прибрахме ечемика от семена. При него залагаме на австрийската селекция на Заатбау Линц. От сорта Кармина получихме 800 кг/дка, а от Лентия – 850 кг/дка. Това са едни добри резултати, все пак при семепроизводството се цели качество, а не количество. При сортовете пшеницата също имаме добри добиви от семепроизводствените полета.

След жътва прибрахме семената в складовете, където ги заготвихме и окачествихме. Тъй като вече има заявки от фермери, съвсем скоро ще започнем и с доставките.

Знаем, че качествените сортове пшеница са слабост на бизнес дамата, но като професионалист тя трябва да реагира на търсенето на пазара. Затова в стопанството

се отглеждат разнообразни сортове –

и фуражни, и хлебни, както и премиум пшеници

Всеизвестно е, че повечето родни зърнопроизводители търсят високодобивни фуражни сортове. Това е резонно, тъй като у нас разликата в цената между фуражна и хлебна пшеница, която плащат търговците, е минимална. Така че фермерите залагат на количество, а не на качество. Разбира се, не всички. Има мелници, както и производители, които имат договори предимно с чужди фирми, които търсят качествено зърно, а в последните години и високопротеинова пшеница. Затова в „Сортове семена 2002“ се прави производство и на качествени сортове.

Семепроизводството е слабост на Анита Гешевска, приема го като предизвикателство. От една страна е тръпката да отгледаш семена от различни култури, като го направиш по правилата, а от друга –

ограниченията, които са наложени

от почвено-климатично условия

В района на Радишево, където се намират повече от полетата на фирмата, почвите са глинести, тежки, т.е. не са много плодородни. В по-сухи години те задържат влагата и растенията се справят по-добре с продължителното засушаване. При продължителни дъждове обаче те се заблатяват, което не е благоприятно за посевите. Всеизвестен факт е, че районът на Плевен се характеризира с изключително големи температурни амплитуди – високи през лятото, ниски през зимата. Всички тези условия подлагат посевите на един естествен тест за издръжливост при неблагоприятни фактори на средата.

Смело изпитваме всеки един нов сорт, който се предлага в България, казва Анита Гешевска. Ако издържи при нашите условия, ако покаже добри производствени резултати, то той ще се представи успешно навсякъде в страната. Разбира се, ние извършваме изключително прецизни изследвания на показателите на зърното, освен доброто представяне на растенията на полето. А това е така, защото

държим да предлагаме семена, които си заслужават да се отглеждат и да носят добра доходност

на земеделските производители. А и ние самите сме производители и това допълнително ни дава по-точна представа за реалностите.

Фермерите, които залагат на продуктовата листа на „Сортови семена 2002“, няма как да не останат доволни от семената, произведени там. Получават не само гаранция, че посевният материал е с високо качество, но и че той е на много конкурентна цена.

А ето и някои от сортовете, на които фирмата извършва производство и заготовка на семена:

  • Пшеницата е с най-богатото порфолио на фирмата. Отглеждат се семена от най-предпочитаните от производителите сортове. Сред тях са популярните Авеню и Апилко; Активус – качествена хлебна пшеница, която е с много добра приспособимост; Диадур – търсен от преработвателите, тъй като зърното е стъкловидно; Липидур – с много добра зимоустойчивост за твърда пшеница; Фаунус – устойчива на болести и стресови условия.
  • Тритикале сорт Трибонус се отличава с много високи добиви. Растенията са с отличен здравен профил и толерантни на засушаване.
  • Ръж: сорт Дукато – дава стабилни добиви, а растенията имат основните икономически болести за културата; Пауъртрийн – с високо съдържание на суров протеин и много подходящ за силаж.
  • Фирмата прави семепроизводство на няколко сорта ечемик.

Вилма образува едро зърно, което е с високо хектолитрово тегло. Освен това е с висока хранителна стойност, тъй като има ниско съдържание на фибри.

Аделина е раннозрял сорт. Устойчив е на полягане, толерантен на болести.

Кармина е сред най-предпочитаните сортове. Понася късна сеитба, засушавания, както и мразове.

  • От граха фирмата заготвя няколко сорта: Ангела – с висок потенциал за добив, с високо съдържание на протеини; Арвика – богато облистен, дава високи добиви на зелена и суха маса; Сириус, Аркта – препоръчва се за смесено отглеждане със зърно, подходящ за есенно засяване; Ендур – типичен фуражен сорт за зелено.
  • Овесът сорт Макс е сред най-търсените на пазара. Ранозрял и високодобивен, с висок хектолитър и отлични характеристики на зърното.
  • Фият е подходящ за междинна култура. Характеризира се с дълбока коренова система, с начално бързо развитие и формиране на голяма надземна маса.
  • Тритикале сорт Трибонус се отличава с високи добиви. Растенията са с отличен здравен профил, както и толеранти на засушаване.
  • Люцерна: Плевен 6 – устойчив сорт на засушаване, подходящ за ерозирани терени; Приста – расте бързо, дава 5-6 откоса в година; Дара – високопротеинов сорт, толерантен на икономически важни вредители.
  • Еспарзетата е с много ценни стопански качества. Развива се добре на сухи и бедни почви. Културата не се напада от кускута. Тя е медоносно растение. Препоръчва се да се прави есенна сеитба, когато има добра почвена влага.
  • Тревната смеска, която фирмата предлага, съдържа 7% бяла детелина дребни листа, 10% бяла детелина едри листа, 7% ливадна метлица, 11% ливадна власатка, 11% ливадна тимотейка, 54% тръстикова власатка.

Освен това „Сортови семена 2002“ предлагат семена от звездан, лупина, безосилеста овсига, тръстиковидна власатка, ливадна метлица, ежова главица и др.

А за земеделските производитерли, които трудно могат да изберат от многото сортове, на които фирмата извършва семепроизводство, на помощ идват специалистите.

Част от фермерите, с които работим, знаят какви сортове искат, разказва Анита Гешевска. Други – оставят избора на нас, доверяват ни се напълно. А моят съвет е винаги да се избират по няколко сорта, независимо от селекцията. И задължително е те да са с различна раннозрелост, за да се намали рискът. Вече има достатъчно успешни практики и технологии, така че е препоръчително земеделските производители да се съобразяват с тях, за да са по-успешни.

В „Сортови семена 2002“ се отглеждат разнообразни сортове от житни култури
Снимка: Ваня Велинска
В „Сортови семена 2002“ се отглеждат разнообразни сортове от житни култури Снимка: Ваня Велинска
Семената са прибрани и заготвени за предстоящата сеитба
Семената са прибрани и заготвени за предстоящата сеитба