Възобновяването на доставките на украинско зърно се следи от целия свят.Заплахата от глобална хранителна криза е една от централните теми в политическия дневен ред днес.
На този фон за първи път от февруари насам започва да се изнася зърно от пристанищата на Украйна.

Цените на зърното паднаха от $440-450 на $350-355 след сключването на "сделка за хранителни стоки" в Истанбул, каза министърът на земеделието и горите Вахит Киришчи.

„Стартът на прилагането на споразумението за „зърнения коридор“ вече оказа положително въздействие върху пазарите на храни. Цените на зърното паднаха от $440-450 до $350-355. Проблемите, пред които са изправени страните, пряко зависими от вноса на зърно, намаляха“, каза Кириши, цитиран от Анадолската агенция.

Министърът припомни, че Русия и Украйна са сред лидерите на световния селскостопански пазар и следователно всички проблеми между Киев и Москва са пряко свързани с глобалната ситуация.

„Споразумението от 22 юли в Истанбул предотврати по-голяма хранителна криза. Споразуменията бяха улеснени с усилията на президента на Турция и генералния секретар на ООН. Надяваме се процесът да продължи безпроблемно“, каза министърът.

Кириши каза, че миналата седмица е имал разговор с министъра на аграрната политика и храните на Украйна Микола Солски.

„Украинският министър ми каза за 19 млн тона зърно, натрупано в складове... Ето защо е много важно всички тези продукти да бъдат доставени на клиентите. Изразих пред моя украински колега готовността си да съдействам във външната търговия и да я доведа до клиентите. Доставките на продукти през Турция също ще ускорят този процес“, каза ръководителят на земеделското министерство.

Що се отнася до ситуацията в Турция, според министъра тазгодишната реколта ще покрие напълно и дори донякъде ще надмине нуждите на самата страна. „В несухите години производството на зърно в Турция е 125-126 млн тона , каза министърът.

Първият „зърнен керван“ напусна украинските пристанища

Сутринта на 5 август 3 кораба, натоварени със зърно, напуснаха украинските пристанища – 2 от пристанище Черноморск и 1 от пристанище Одеса. Корабите образуват керван, който заедно с водещия кораб ще се отправи към пристанищата на местоназначение, написа на страницата си във Фейсбук министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков.

„Три бълкера Navistar, Rojen и Polarnet превозват повече от 50 хиляди тона украинска царевица като част от „зърнената инициатива“, – отбеляза министърът.
От Съвместния координационен център (СКЦ), който работи в рамките на Черноморската инициатива за зърно, уточниха, че корабите превозват общо 58 041 хил. тона царевица.

„Polarnet се движи от Черноморск до Карас (Турция), Navistar – от Одеса до Ringaskiddy (Ирландия), а Rojen – от Черноморск до Тизпорт (Обединеното кралство)“, – добави JCC.
О. Кубраков отбеляза, че с този керван е възобновено корабоплаването от пристанище Черноморск.

„Очакваме, че гаранциите за сигурност на нашите партньори ще продължат да работят, а износът на храни от нашите пристанища ще стане стабилен и предвидим за всички участници на пазара. За целта планираме да осигурим способността на пристанищата да обработват повече от 100 кораба на месец.Въпреки че „зърненият коридор" вече заработи за напускане, нашата цел е пълното функциониране на пристанищата и в двете посоки.
Получаваме заявки от корабособственици, които са готови да влязат в нашите пристанища за товарене и първия кораб се очаква още на 6 август. Нашата цел е да изнасяме 3 или повече млн тона селскостопанска продукция на месец от пристанищата Одеса, Черноморск и Южен“, – обобщи той.