Ако целта на отглеждането са кокошки-носачки, тогава можете и без него. Но ако искате оплодени яйца за млади пилета в двора, ще трябва да си купите

Продажбата на петли се извършва в птицеферми или на фермерски пазари. Но трябва да купувате внимателно, тъй като това е птица със сложен характер и поведение - може да бъде агресивна, да се бие, понякога да кълве кокошки и хора.

Неправилният избор на петел не само няма да допринесе за появата на малки пилета, но също така може да намали снасянето и при кокошките носачки. Присъствието на мъжкар в кокошарника дисциплинира кокошките. Той се грижи всички птици да имат достатъчно храна и вода, набавя им червеи и ги защитава в случай на опасност.

Как да изберете добър петел

А и колко петли ви трябват? За някои птицевъди доброто съотношение е един петел за 20 кокошки, но делът на оплодените яйца е около 60%. А други препоръчват формирането на „племе” в размер на 6-10 кокошки-носачки един петел.

Разбира се, всичко много зависи от породата. Ако отглеждате птици за месо, можете да оставите един добър мъжки за 4-5 кокошки, ако пък сте в сектор яйца, ще бъдат достатъчни 8-10 кокошки на петел.

Основните критерии

По-добре е покупката да е есента, докато младият петел „трупа опит” с по-опитни женски и обратно. Най-подходящата възраст е 6 - 12 месеца. Такива петли са най-активни и могат да оплождат пилета от сутрин до вечер. Но към 5-годишна възраст активността им намалява и петелът ще трябва да бъде сменен. За да се ориентирате как да изберете петел, преди да го купите, трябва да обърнете внимание на следното:

  • видови особености - тегло, размери, цвят, форма на тялото, гребен;
  • развити шпори, ако е възрастен петел, малките имат само израстъци вместо шпори;
  • оперението трябва да е гладко и плътно;
  • активно поведение.

Ако мъжкият не отговаря на някое от изброените изисквания, тогава не трябва да го взимате.

Ако изберете петел сред подрастващите пилета, тогава трябва да обърнете внимание на поведението. Петелът с лидерски качества ще се прояви.

Можете да определите

кой петел е по-добър по външни признаци:

  • Размерът. Петелът трябва да бъде избран въз основа на размера и породата на кокошките носачки. Ако петелът е твърде голям и тежък, тогава по време на чифтосване той ще измъчва и буквално „смазва” кокошките. Затова си струва да закупите средно голям мъжки.
  • Размер на гребен. Той показва състоянието на птицата. Петелът с най-голям гребен обикновено е алфа мъжкарят.
  • Обеци. Техният растеж се влияе от мъжките хормони, така че величината им може да определи ефективността на мъжките по време на репродукцията.
  • Шпорите. По техния размер можете да определите възрастта на мъжкия. Шпорите започват да растат от 3-месечна възраст.
  • Костта под корема - трябва да е равна, здрава.

Някои собственици на ферми вярват, че плодовитостта на петела може да се определи и по опашката - добрият петел има дълга опашка, разположена вертикално. Колкото по-вертикална е, колкото по-дълги са плитките и с повече пера, толкова по-плодовит е петелът.

Поведенчески признаци

На етапа на закупуване може да се определи само дейността на петела, но не и характера. Можете да попитате продавача за родословието, с какъв характер са били неговите предци, колко плодовити и активни.

Характерът и поведението се виждат само когато петелът влезе в кокошето „племе”.

Един добър петел ще има следното поведение:

  • контролира дисциплината в кокошарника, кокошките носачки се държат по-спокойно с него;
  • никога няма да покаже агресия към кокошки-носачки, агресивен петел е заплаха за женските, така че трябва да бъде отстранен;
  • ще се погрижи за носачите - в двора такъв петел търси храна (червеи, корени и т.н.) и винаги ще им даде всички лакомства.

Кои петли определено не си струва да изберете

Трябва да наблюдавате кокошките и петлите и веднага да отбележите кой петел е по-добър, тоест има лидерски качества, интересува се от кокошките и т.н. Не можете да премахнете главния петел, трябва също да оставите петлите, след които кокошките тичат.

Мъжките с такива признаци трябва да бъдат отстранени и заклани:

  • Петел, който е с летаргично поведение, не се интересува от кокошките, затова и кокошките не се интересуват от него. Има и петли с флегматичен характер – например те не обръщат внимание, че кокошките се бият, освен това и не заплождат. Такива екземпляри не трябва да се оставят в кокошарника, тъй като са абсолютно безполезни.
  • Когато има деформации на гърдите или на клюна, както и визуални признаци на заболяване. Предразположението към болести се предава генетично чрез петела, така че не можете да оставите такава птица.
  • Ако имате няколко петли, най-големият е тарторът- той често е мързелив, яде много, изобщо не се интересува от кокошките.
  • Най-малкият по размер - също не е добър избор.
  • Ако петелът държи опашката си надолу, това е знак за лошо здраве.

Добрият петел

трябва да е активен, грижовен, „обичан” от кокошките, не е прекалено голям и с външни характеристики, които отговарят на стандартите на породата.

А когато възникне опасност, такъв мъжкар издава предупредителни звуци, за да уведоми кокошките за опасността, като ги призовава да се скрият. А самият той ще се втурне в битка за защита. С него кокошарникът винаги е подреден и всяка птица си знае мястото.

Плодовитостта на петела може да се определи и по опашката - добрият петел има дълга опашка, разположена вертикално.
Плодовитостта на петела може да се определи и по опашката - добрият петел има дълга опашка, разположена вертикално.