Индексът на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) за световните цени на храните отново се понижи през юли, отдалечавайки се от рекордно високите стойности през март, съобщават Ройтерс и БТА.

Индексът проследява най-търгуваните хранителни стоки в световен мащаб и достигна 140,9 пункта за миналия месец спрямо 154,3 пункта през юни. Индексът за юли остава с 13,1% по-висок от същия месец миналата година, заради въздействието на войната в Украйна и увеличените производствени и транспортни разходи.

"Понижението е добре дошло, но остават куп несигурности", каза главният икономист на ФАО Максимо Тореро. Той добавя, че съвкупността от мрачни глобални икономически перспективи, валутната нестабилност и високите цени на торовете, които могат да повлияят на бъдещото производство и поминъка на фермерите, представляват напрежение за продоволствената сигурност. 

Подиндексите на цените на растителното масло, захарта, млечните продукти, месото и зърнените култури са се понижили на месечна база през юли. Показателят за пшеницата се е сринал с 14,5%, отчасти заради споразумението за деблокиране на износа на зърно от черноморските пристанища между Украйна, Русия, Турция и ООН.

ФАО заявява, че индексът за цените на царевицата бележи спад от 10,7% за изминалия месец, което също отчасти се дължи на сделката между Русия и Украйна и на повишената сезонна наличност от ключови производители като Аржентина и Бразилия.

Днес три кораба, превозващи 58 хил. тона царевица получиха разрешение да напуснат украинските пристанища, съобщи организацията. Първият кораб, превозващ украинското зърно, отплава от Одеса в понеделник.