Пернатите приятели, със закачливите си възклицания и весело цвърчене, са в състояние моментално да ни накарат да забравим грижи и умора. Животът с крилати домашни любимци е пълен с радостни моменти. Но каква птица да вземете в апартамента, за да не се чувства така, сякаш ограничавате свободата й? Събрахме за вас информация за пет красиви крилати домашни любимци, които се чувстват страхотно в градски апартамент.

Неразделки 

Папагалите неразделки радват своите собственици с общителност и ярко оперение. Има девет цветови разновидности - маскирани, розовобузи, оранжевоглави и други – за всеки вкус.

Важен момент: за някои от нас, пеенето на неразделките може да изглежда някак грубо. Вслушайте се внимателно в гласовете на тези птици, преди да вземете папагал, или дори два. Тези птици живеят 10-15 години.

Името идва заради силна моногамна връзка на тези папагалчета, както и от факта, че прекарват огромна част от живота си сгушени един в друг. Името подсказва необходимостта да са двойка. Въпреки това, ако прекарвате достатъчно време у дома и обръщате нужното внимание на питомника си, можете да отглеждате и една птица. Ако вземете двойка неразделки, те ще се забавляват повече, но ще трябва да помислите върху няколко неща. Когато избирате птици, не разделяйте вече установена двойка. В клетката и двете птици трябва да могат да разперят крилата си, без да се докосват една друга и решетките. Всяка птица се нуждае от личен комплект играчки, поилки, хранилки.

Канарчета 

Тези пъргави и гласовити палавници живеят в домашни условия между 7 и 18 години. Ако ви будят сутрин твърде рано с мелодични трели, покривайте за през нощта клетката с тъмен плат и го сваляйте, когато се събудите. Така можете да научите пойните птици да започват сутринта с вас, а не на зазоряване.

Препоръчително е периодично да пускате канарчето от клетката и да го оставяте да лети свободно из апартамента. Преди това е задължително да обезопасите мястото – затворете прозорците и дръпнете пердетата. След като се адаптира и свикне с вас, научете птицата да се връща сама в клетката. Канарчетата могат да летят много - 45 минути на ден за тях е нормално и дори задължително. След като раздвижи достатъчно крилата си, птицата ще се върне сама в клетката.

Канарчетата, както и другите птици, които отглеждате у дома, трябва редовно да получават минерални добавки, които се поставят под формата на различни аксесоари в клетката. Минералният камък ще помогне на птицата да си точи човката и самостоятелно да регулира приема на необходимите вещества. В големите зоомагазини продават специален пясък за дъното на клетките, който включва и ситно натрошени черупки - също източник на минерали.

Амадини/Чинки 

Амадините са малки пухкави пойни птици от семейството на чинките, роднини на добре познатите врабчета. Те пеят толкова красиво, че ще ви се стори, че сте в красива дива джунгла. Оперението зависи от вида, познати са около тридесет вида: чинки на Гулд, оризови чинки, зебра, японски и други.

Продължителността на живота на различните видове чинки е различна, но като цяло е около седем до десет години.

Амадините са чувствителни към силни и остри миризми. Помислете къде да поставите клетката, за да може питомникът ви да се чувства добре.

Когато отглеждате чинки и други птици в апартамент, е важно да разнообразявате менюто им. Консултант в магазин за домашни любимци или ветеринарен специалист може да ви помогне да изберете готова пълноценна храна за птици - специална зърнена смес, която има богат състав. Не принуждавайте питомника ви да се храни само със суха храна. Спокойно можете да предлагате маруля, парчета обелена краставица, малък резен целина, парче ябълка или круша без семки, настъргани моркови, банан. Това не е пълен списък с какво друго можете да поглезите пернатия си приятел.

Вълнисто папагалче 

Вълнистите папагалчета живеят до 15 години. Те са общителни и непретенциозни. Спокойно можем да кажем че са най-популярната птица за домашно отглеждане в света. Изобилие от интересни играчки в клетката (люлка, огледало, звънец) и възможност за всеки ден да полети из стаята. Това са простите и лесни за изпълнение изисквания, за да бъде пернатият ви приятел щастлив.

Ако имате един папагал, опитайте да общувате с него повече. Когато се отглежда сам, домашният ви любимец се нуждае от повече внимание, но шансовете да го научите да говори са много по-големи. Едва ли ще цитира класиците, но да те нарече по име и да те поздрави е лесно.

Ако отглеждате двойка папагали, те по-лесно ще се социализират, но в този случай те ще са много по-малко склонни да общуват с вас. Когато вълнистите папагалчета имат доверие на собствениа си, те търсят контакт с него и лесно могат да кацат на рамото или ръката му.

Корела 

Папагалите корела могат да живеят у дома щастливо и достатъчно дълго, около 15-20 години. Те ще се нуждаят от просторна клетка и стойка със стълбичка и хоризонтални кацалки. На тях папагалът ще кацне, докато лети из стаята

Вземането на корела е чудесен вариант за тези, които обичат екзотиката и всичко необичайно. Благодарение на работата на селекционерите днес има много разцветки на тези папагали: перла, канела, лутино (много светло). И не забравяйте за естествения сив цвят. Розовите бузи и буйният перчем на главата правят оперението на домашния любимец да изглежда като много специален официален тоалет. Ако наблюдавате поведението на пернатия си приятел достатъчно дълго, ще се научите да разпознавате настроението му по позицията на перчема на главата му. Когато папагалът ви си почива или спи перата на главата са „оклюмали“, но веднага щом се разсъни и чуе весела музика, кичурът ще щръкне и ще стане истински гребен.

Някои собственици се оплакват от твърде пискливия глас на корелите. Но се опитайте да насочите тези гласови данни в градивна посока. Корелите перфектно тананикат мелодии и имитират звуците на човешкия глас.

Искрено се надяваме, че нашата история за живота на пернатите приятели в апартамента ще ви помогне да решите кой крилат домашен любимец да вземете.