Прогнозите са цените да останат високи.

Общият износ на зърно може да спадне с 2%.

Очаква се световните запаси да намалеят с 0,4%

В последните дни зърното леко поевтиня под натиска на новата реколта. Това веднага породи въпроса дали пък цените вече не стигат предела? Но доста бързо те отново се ориентираха нагоре. Това само потвърждава, нестабилността на стресирания от твърде много и сериозни причини агропазар.

От началото на годината цените на земеделските култури се повишиха значително. А световните запаси от пшеница могат да издържат само 10 седмици, отбелязаха от Съвета за сигурност на ООН. Това предизвика сериозни опасения за глобалната продоволствена сигурност.

Поради фактори, като по-нататъшно съкращаване на доставките и пазарна несигурност, особено за пшеницата, царевицата и ечемика, както и нарастващите цени на енергията и други суровини, световните цени на зърнените култури вероятно ще останат високи.

Най-вече войната в Украйна доведе до скока на цените и промените във веригите за доставка. Кризата се задълбочи и от това, че войната започна точно след COVID, когато всички нации се опитват да възстановят своите вериги за доставка.

На този фон ситуацията в Украйна остава напрегната и износът на зърно не може да надвишава 1,5 до 2 млн. тона на месец в момента, в очакване на повторно отваряне на водните пътища, което не изглежда реалистично в краткосрочен план. Украйна няма възможност да изнася около 25 млн. тона зърно.

Тазгодишната реколта от зърно в Украйна

ще бъде наполовина по-малко от обикновено, изчисли американската компания Maxar въз основа на сателитни снимки. Фермерите в Украйна засяха с 30% по-малко ниви, отколкото през 2021 г. В резултат на това страната може да пропусне половината от реколтата от царевица и 40% от реколтата от слънчоглед.

Износът на украинско зърно за юни е намалял с 55,5%, спрямо същия период на миналата година,

От ООН предупредиха,

че блокирането на украинските и руски пристанища в Черно море може да предизвика глобална продоволствена катастрофа, водеща до глад, масова миграция на бежанци и широко разпространени социални вълнения.

ООН продължава преговорите за постигане на пакетно споразумение за износ на храни между Русия и Украйна. Това заяви на брифинг официалният представител на генералния секретар на световната организация Стефан Дюжарик.

"Нашата задача сега е да накараме страните да седнат на масата за преговори за решаване на въпроса с храната и с торовете. Това е много важно за стотици милиони хора", каза представителят на ООН. Бихме искали да видим решение възможно най-скоро за хората в нужда, в името на световните пазари, нуждаещи се от зърнени храни и торове", каза Дюжарик.

Междувременно се разбра че, страните от

Г-7 не планират да налагат санкции

срещу вноса на селскостопански продукти от Русия. Това се посочва на 28 юни в изявление на срещата на върха на Г-7, която се проведе в замъка Елмау в Бавария.

"Ще продължим да гарантираме, че нашите пакети от санкции не са насочени срещу храни и ще гарантираме свободния поток на селскостопански продукти, включително от Русия, и доставката на хуманитарна помощ", се казва в изявлението на Г-7.

А предварителните

прогнози на ФАО

показват, че световното производство на зърнени култури през сезон 2022-23 г., няма да бъде достатъчно, за да отговори на очакваното потребление.

Следователно се очаква световните запаси от зърнени култури да намалеят с 0,4% спрямо нивото от началото на сезона до 847 млн. тона. При текущите темпове на потребление и прогнозно производство съотношението на запасите от зърнени култури към употребата може да намалее от 30,5% през сезон 2021-2022 г. до 29,6% през сезон 2022-2023. Това би било най-ниското ниво от сезон 2013-2014, но все още доста над рекордно ниското ниво от 21,4 процента, регистрирано през сезон 2007-2008. От основните зърнени култури се очаква царевицата да се свие най-много.

Очаква се световната търговия със зърно да спадне до най-ниското си ниво от три години на 463 млн. тона - с 2,6% под нивото от сезон 2021-2022. Този очакван спад отразява вероятността от спад в световната търговия с едри зърна и пшеница, докато перспективите за търговията с ориз остават положителни.

През май индексът на цените на зърнените култури на FAO е средно 173,4 пункта - нараснал е с 39,7 пункта (29,7%) спрямо миналата година.

Предлагането сега ще е повече от търсенето

Според последния доклад на Международния съвет по зърното (IGC), публикуван на 23 юни, заради увеличеното производство на пшеница и царевица глобалното производство на зърнени култури през 2021-22 г. се предвижда да бъде с 3% по-високо от предходната година.

"Тъй като ръстът на предлагането изпреварва ръста на търсенето, се очаква запасите в края на сезона да се увеличат с 1% до 607 млн. тона, което е първото увеличение на запасите в края на сезона от 2016-2017 г.", се казва в изявлението на IGC.

IGC прогнозира рекордно глобално производство на зърно от 2,29 млрд. тона в сравнение с 2,22 млрд. тона през 2020-2021 г.

Поради намалените доставки заради войната в Украйна общият износ на зърно се прогнозира да спадне с 2% през 2021-2022 г. до 417 млн. тона. През 2022-2023 г. се очаква търговията да спадне още повече - до 405 млн тона.

А гледайки напред към пазарната година 2022-2023, започваща на 1 юли, IGC прогнозира общо производство на зърнени култури с 4 млн. тона по-високо от майския доклад, но с 35 млн тона по-ниско от 2021-2022.

Месечната ревизия нагоре се дължи главно на преразглеждане на прогнозата за царевица за Украйна, където засетите площи надхвърлиха очакванията.
IGC прогнозира 1% спад в производството на пшеница през 2022-23 г. до 769 млн. тона, докато производството на царевица ще спадне с почти 3% до 1,19 млрд. тона.

Индексът на IGC за зърнени и маслодайни култури се понижи с 5% на месец, главно поради неотдавнашния спад на цените на пшеницата, но всички други подиндекси също паднаха.

Според европейската организация MARS

производството на пшеница в Русия

може да достигне рекордните 88,8 млн. тона тази година. Реколтата от ечемик се очаква да е 19,7 млн. тона, което е 7% повече в сравнение с миналата, а на царевица - 16,7 млн. тона, което е с 8% повече.

Управителният съвет на Централната европейска банка в последния си доклад преценява, че рисковете, свързани с пандемията, са намаляли, но войната в Украйна продължава да бъде значителна заплаха. Според експертите ако войната ескалира, икономическите настроения могат да се влошат, ограниченията от страна на предлагането могат да се увеличат, а разходите за енергия и храна да останат постоянно по-високи от очакваното.

Рисковете около инфлацията

Средносрочните перспективи за инфлация включват трайно влошаване на производствения капацитет на икономиката на еврозоната, трайно високи цени на енергията и храните, повишаване на инфлационните очаквания над целта на ЕЦБ и по-високо от очакваното увеличение на заплатите.

Смущенията във веригата за доставки и пазарите на стоки допринасят за инфлацията на фона на нарастващите доказателства, че

ценовият натиск се засилва и разширява

Общото увеличение на цените на суровините в световен мащаб, наблюдавано тази година, се очаква да допринесе за вече повишения инфлационен натиск в краткосрочен план, особено в EME, където енергията и храните представляват по-голям дял от потребителските разходи, отколкото в развитите икономики.

снимки: 04-05-1,04-05-2 и 04-05-3