В Добруджа сега тече жътвата на ечемика. А тази на пшеницата се очаква да започне след около 10-15 дни, между 5 и 10 юли, в зависимост от времето. Очакванията на зърнопроизводителите в този край на страната са за среден добив между 500 и 600 кг, съобщи по БНР председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

"Имаше изключително трудни моменти за пшеницата тази година. Като започнем от есента и завършим с март и април, когато имаше замръзи. Това доста редуцира добивите от пшеницата, които очаквахме. Сушата допълнително усложни ситуацията, имаше около 40 дни без дъжд", обясни Жекова.

Прогнозите са за добри добиви от пшеница, но със сигурност по-малки в сравнение с реколтата от жътвената кампания през миналата година.

Наблюдава се падане на изкупните цени, съобщи още Радостина Жекова и обясни, че това се дължи на приемането на директивата на Европейския съюз за разрешаването на безмитен внос на стоки от Украйна.

"Това доста редуцира фючърсните цени. Стартираха на 650 - 700 лв. за пшеницата, но в момента няма сделки за пшеница, понеже няма и ожъната, но търговците са предпазливи.