Машините увеличават стойността и плодородието на обработваемата земя

Всяка година камъните в полето могат да докарат значителни разходи на земеделеца, като причиняват щети на техниката за обработки и прибиране на реколтата. Обикновено „каменокомбайните“, големи, средни и малки, остават извън най-важните грижи на стопаните. Обаче, ако фермерът иска да култивира, а след това да пусне торачки, сеялки, пръскачки, а по жътва и зърно- или фуражокомбайни, трябва да си спомни за тях. След оглед на полето, ако камъните са се „намножили“ каменочистачите трябва да направят първоначална „оборка“. Практиката е доказала, че тази агротехническа дейност от една страна

пести средства от ремонти,

а от друга - увеличава стойността и производителността на обработваемата земя. Обичайният капацитет и на трите типа „комбайни“ е събиране и вдигане на камънаци с големина до 300 кг, а с новите технологии може би и повече. С тази операция се разширяват плодородните площи. Пестят се усилия, енергия и време от ремонти. Премахва се отегчителното и забавящо агротехническите дейности заобикаляне на големи камъни в нивата. Нещо повече, това чистене защитава всички видове техника, използвана за полски работи, като се започне от ротокултиватори и се стигне до прибиращи машини. Разходи се намаляват не само от престои и загубено работно време, но и от смени на повредени части с нови и т.н.

Това е актуална дейност и поради факта, че в обстановката на агресивна пазарна несигурност на фермера му е нужно всяко нещо, което води до

съкращаване на разходи

и увеличаване на ефективността на неговия труд. В този смисъл каменоочистването е още едно икономично решение за увеличение на полезната територия - в зърнопроизводството, в зеленчукарството, в овощарството, в лозарството, в картофопроизводството и т.н. Според специалистите, това е процес, който винаги е бил в листата на дейностите на европейските земеделци. За тяхното улеснение се грижат не малко фирми в сектора на агромашиностроенето, които предлагат продуктивни решения с добро съотношение цена - качество, и здрави специализирани машини с висок коефициент на надеждност. Нещо повече, с тях бързо се възстановяват инвестициите и се постига устойчивост в селското стопанство. Тяхната рентабилност нараства, когато при закупуването им се използва кооперативният принцип и те се използват под формата на „отдаване на услуги“.

По-модерният термин е аутсорсинг

Всички тези дейности са познати и в българските условия, но очевидно фермерите отново трябва да огледат земите си и да разширят тяхната полезна площ.

В порфолиото на известната испанска фирма JYMPA са вместени няколко типа такива машини, от които изборът не е труден, ако земеделските производители се съобразяват с възможностите и с нуждите си. Така, както го изисква всяка една по-солидна инвестиция. Колекторът за по-малки камъни на JYMPA отстранява такива с диаметър до 20 см. Те се събират с ротор, оборудван с гребени със зъбци, снабдени с предпазни пружини, монтирани на плаващ вал. Роторът, задвижван от ВОМ на трактора ги поема и ги прехвърля в бункер, снабден с хидравличен подемник. Пълният бункер се изпразва на определеното за целта място или в ремарке за транспортиране. Полученият материал

може да бъде употребен

за различни цели, също даващи някакви приходи. Конструкторите на фирмата са помислили и за това поддръжката да е проста, а резервните части - лесни за монтиране.

Важен елемент в процеса играе решетката (скарата) с различна дебелина, обикновено 50 мм. При една или друга конкретна обстановка скарата може да бъде 30, 40 или 70+ мм, в зависимост от големината на събираните камъни. Често използван в практиката е моделът MYM-205 DX RN с тегло 3,8 т за материал с диаметър 50 см. Работи с хидравличен съединител за задвижване на веригите на бункера и на двойното шаси (DX). Тегли го трактор до 100 коня, който има също независими хидравлични вериги. И при него гребените със зъбци (остриета) са монтирани на плаващ вал. Решетката е с по-големи размери, което

позволява по-удобно и по-прецизно

управление на работната дълбочина. Ширина на машината е 2,48 м, броят на работещите зъбци е 52, а гребените са 9. Височината на разтоварване е 2,40 м.

Както е показала практиката почистването на полето от камъни и освобождаването на нови площи за култивация е трудоемка операция. Обикновено се прави преди оран или след прибиране на реколтата. Почвообработките, подхранването и пръскането с РЗ препарати при наличието на камъни утежнява финансовите разчети за определените агротехнически мероприятия. Нещо повече, прибирането на реколтата може да се забави в зависимост от степента на повреди по комбайна или косачката.

Отчитайки неблагоприятните последици от този, често недооценяван, проблем инженерите от финландската фирма ELHO са проектирали хидравличния

колектор за камъни Scorpio 550,

който се справя със задачите си твърде ефективно. „Каменоберачът“ е оборудван с уникални решения, улесняващи премахването на ненужната каменна маса от нивите. Една от основните му характеристики е напълно хидравличното задвижване. То се осъществява чрез двойна функция на съединителя на трактора. Автоматичното регулиране на дълбочината на откопаване и прибиране на камъка позволява на машината да копира повърхността на терена чрез постоянно налягане. Това прави работата спорна и при неблагоприятни условия - силно запрашена околна среда и др.

Здравите зъбци, тип Hardox 500, могат да се въртят с по-висока скорост от традиционните стоманени пружинни образци. По-високата скорост на въртене подобрява пресяването и отстраняването на пръстта, а също така по-добре се нарязват органичните материали. Диаметърът на ротора е 1,8 м, върти се с 80 об/мин, докато оборотите на зъбците са 125 в минута. Всички те са огънати назад и се повдигат от ситото, за да се предотвратят запушвания. С конвейерната си система за директно товарене Scorpio 550 SF насипва безпроблемно камъните в ремаркето. Каменосъбирачът се управлява електронно. По-новият и голям модел Scorpio 710 е 7-метров, с двуметрови ротори. Работи с по-висока скорост, което значително увеличава производителността. Блокът за управление позволява прецизни настройки на работната дълбочина и маркиране на размерите на камъните, които се отстраняват. Ситото се регулира хидравлично по време на работа чрез промяна на разстоянието между решетките за по-пълно премахване на остатъци от пръст.

Еквивалент на тези машини, специално предназначени за събиране на камъни и почистване от други нееднородности от почвата произвежда и българската компания МАДАРА АГРО: модел COLLECTOR, серия UPS 14. Използва се и за подготовка на сеитбено легло след предходни обработки на почвата, както и за уплътняването и подравняването й. Успешно се справя и със задачата за раздробяване на буци, което има пряко отношение към проблема за предотвратяване на загубата на влага.

Работни органи на COLLECTOR-а: предна пружинна подравнителна дъска, ротационни тежести, сечащи апарати. Ефективната им защита се осъществява чрез качествения материал (чугун), с премахване на хлабините във валиращите възли чрез гайки и съединител. Тя е от типа

пружинно-демпферна нон-стоп система

на роторните гребени и щитове на теглича и рамата, предпазващи маркучите. Препоръчителната мощност на трактора е от 70 до 150 к.с. Работната дължина е 4,60 м, ширината (на люлката) - 1,52 м. Дължината и височината са съответно 4,60 и 1,98 м. Максимален диаметър на събираните камъни - 600 мм. Височината на разтоварване е 0,9 м. Дизайнът е оборудван с бункер за камъни с капацитет 1,65 м3. Теглото на машината е 2,4 т. Роторът е с хидромоторно задвижване и с 3 работни гребена, снабдени с 16 повърхностно заварени зъба. Решетъчното гребло е с 15 износоустойчиви зъба. Работната дълбочина и разтоварването на коша се управляват чрез хидроцилиндърно устройство.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Турската фирма Yuksel Tarim също предлага на пазара свое оборудване за очистване на ниви от всякакъв каменак до определени размери, разбира се.
В нейното портфолио влизат дизайни като BASAK и BEREKET. Чрез нов, различен тип теглене и окачване с помощта на хидравличната система на трактора (100 к.с.) се управлява и вертикалното движение на събирача на камъни. Така машината работи по-дълбоко и повишава ефективността си при очистване на ниви или подготовка за усвояване на нови парцели. А с равномерно разпределение на тежестта се постига нужната мощност при по-нисък разход на гориво.
Специалната система от облицовки и пружини, използвана само от Yuksel Tarim, предпазва съоръжението от необичайно големи камъни, така че каменокомбайнът да не се поврежда. Системата помага на фермера реално да пести от поддръжката. Бункерът и на двата варианта е оборудван с хидравлични повдигачи, за да работи без деформация при тежки товари, както и да се разтоварва от по-голяма височина. Капацитетът на бункерите на двата модела е от 2 до 6 т каменна маса. 

Моделът MYM-205 DX RN с тегло 3,8 т събира материал с диаметър 50 см
Моделът MYM-205 DX RN с тегло 3,8 т събира материал с диаметър 50 см
„Каменоберачът“ ELHO разтоварва бързо и ефективно
„Каменоберачът“ ELHO разтоварва бързо и ефективно
По-новият и голям модел ELHO Scorpio 710 е 7-метров, с двуметрови ротори
По-новият и голям модел ELHO Scorpio 710 е 7-метров, с двуметрови ротори
Машина за събиране на камъни МАДАРА АГРО, модел COLLECTOR, серия UPS 14
Машина за събиране на камъни МАДАРА АГРО, модел COLLECTOR, серия UPS 14
 Освен за почистване от камъни COLLECTOR на МАДАРА АГРО се използва и за подготовка на сеитбено легло
Освен за почистване от камъни COLLECTOR на МАДАРА АГРО се използва и за подготовка на сеитбено легло
BAŞAK или BEREKET е сигурно защитен от необичайно големи камъни
BAŞAK или BEREKET е сигурно защитен от необичайно големи камъни