Живка Ангелова е дългогодишен читател на в. „Хоби фермер“, харесват ѝ градинарските и практичните съвети. По нейна молба подбрахме рецепти за домашен сапун.

От старите рецепти

Баба Здравка от с. Царевец (на снимката) се е научила да вари сапун от две по-възрастни жени в селото. От тях знае:

Първо се слага мазнината и водата едно към едно. Чакаме да заври и след това се бърка обилно. Тогава започва да се изпича.

Като заврат водата и мазнината, се добавя сода каустик. Ако е течна, се слага на 1 кг сода: 3 кг мазнина. Ако содата е на люспи, то тогава на 1 кг сода се пада 5 кг мазнина.

Задължително е содата да се добави поетапно, леко с разбъркване и да не е на едно място, защото ще прегори. Заедно с добавянето се сипва и по малко студена вода и се бърка. Сипва се студена вода, за да се угаси содата.

Бъркаме, бъркаме. И трябва да разполагаме с кофа с топла вода, от която да наливаме, когато сапунът започне да се навдига. Огънят/котлонът трябва да е равномерен.

Кога е готов?

Проверка правим като навдигаме бъркалката вертикално. Сместа трябва да се плъзга по дължината ѝ. Тогава можем да кажем, че сапунът е добър.

Има и втори начин: В паничка се изсипва от сапуна с мъничко топла вода и се бърка, докато стане еднородна смес. Почне ли да се събира на топчица, това е знак, че целта е постигната.

Тогава подготвяме съда, в който сапунът ще съхне. Най-често се използва правоъгълна тава. За по-голямо удобство (после за обръщането) сложете найлон преди да изсипете цялото количество. За да се свие сапунът, сипваме вода. Добавяме и сол. В коритото се бърка, докато стегне, и оставяме да изстива. На следващия ден го обръщаме и го режем на калъпи.

За още по-голямо избистряне

Ако искате бял сапун, може да удължите процедурата. Както сте пренесли сместа в тавата, трябва един два дни да се остави. Слага се сол - 1:10 (сол:мазнина), сапунът ще се навдигне, а отдолу ще падне мръсното. Тогава сапунът се изсипва в друг съд. Разбърква се с гореща вода, може да се добави и есенция, и сапунът става още по-хубав. Оставя се да изстине и после се реже на парчета.

Ако в свинската мас има пръжки и е по-нечиста, е малко по-трудно за правене и трябва повече сода.

По материал от видеоклип на Министерството на културата

Внимание!

  •  Не приготвяйте домашния сапун в алуминиеви съдове. Използвайте чугун, по-дебел емайлиран съд или поцинкована ламарина. Содата каустик причинява корозия на незащитените метали. Съдът трябва да е 2-3 пъти по-голям от обема на материалите, приготвени за направата на сапун.
  • Винаги содата каустик се добавя към течността, а не течността към содата.
  • По време на разтваряне на содата каустик, температурата на разтвора трябва да е 90 градуса. С нея се добавя само и единствено студена вода, за да не реагира.
  • Ако содата попадне в контакт с кожата, веднага изплакнете с вода, а след това мястото се отрива с киселина – оцет, лимон.
  • Ако попадне в очите - незабавно под вода и лекарска помощ.

С пасатор и чай

Жените, които в днешно време правят редовно домашен сапун и експериментират с мазнини и аромати, често използват пасатор. Той обаче не трябва да се използва за готварски дейности след това.

Ето една бърза рецепта:

Пригответе концентриран билков чай, т.е. да се е варил достатъчно. В стъклен буркан налейте 200 мл., но да не е горещ. Полекичка сипете и 170 гр. сода каустик. Разбъркайте с метална лъжица, пазете очите и ръцете. Оставете настрана, за да изстине.

Сложете за разтапяне 500 мл. кокосово масло. Може да използвате и други масла. Подгответе силиконови форми. В тях може да накъсате листенца билки и цветчета за аромат и красота.

Излейте кокосовото масло, но то да е на стайна температура, в работна кана от поне литър и половина. Добавете 700 мл. зехтин.

Винаги наливайте маслата преди чая със содата. След като ги добавите, пасирате на ниска степен, ще побелее. Добавете етерично масло и може да пасирайте на по-висока степен, докато сместа стане гъста. Действайте бързо, защото бързо ще се сгъстява.

Излейте във формите. Изтръскайте, за да изравните сапуните и да се отдели въздухът. Оставете за едно денонощие. Съхранете ги в хартия на проветриво място за 1 месец