Тримери, електрически косачки – новите технологии бързо изместват старите по-трудоемки практики. А с тях рискуваме да загубим уменията да боравим с автентичните инструменти, ползвани векове назад.

Косата не само, че е препоръчителният уред при премахване на високи треви и работа в трудни терени спрямо електрическите ѝ алтернативи, но е безшумна – радост за по-младите, които идват на село да се наспят. Да не говорим, че е и по-екологично и изгодно. Но като всяко нещо, умелата практика с касото иска практика, практика, практика.

Урок по косене ни изнесе Николай, бивш учител по биология от село Карлуково.

Заточването с чук и брус са различни

Преди да започнем да работим, косата, като всеки инструмент, трябва да е „настроена“. Тя трябва да има формата на сектор от окръжност, като парче на кръгла торта или пица. С други думи, ако образно си представим, от единия до другия край на острието на косата, заедно с точката на дръжката трябва да образуват парчето пица.

За клепане ни трябва чук и наковалня. Чукчето трябва да е заострено.

Косата се клепа с чукче бавничко, по цялата дължина на ръбчето на острието. Едно преминаване по цялата дължина е достатъчно, само от вътрешната страна, от другата не се чука. Инструментът става много остър, така че трябва да сме внимателни.

С брус се заглажда, както точенето на нож – от двете страни. Това може да се прави и в почивките по време на косенето. Но разбира се, ефектът на клепането не може да се сравни със заглаждането с брус.

По-лесен вариант на заостряне е с шмиргел, но той изяжда, отнася частта от метала.

Косата трябва да е остра, за да реже, а не да „мъчи“ тревата. И второто условие – умението на косача.

Умението на косача

На снимката е показано как се хваща косата. Стойката на тялото също е важна – прав си, не се навеждаш, краката са леко разтворени, за да ти е удобно да направиш полукръг около тялото. Косата трябва да е максимално до земята, успоредно на нея. Виждате, че върхът е леко извит надолу, затова трябва да внимаваме да не държим косата, така че върхът ѝ да копае в земята. И размахваш в полукръг, плътно до земята.

Когато тревата е полегнала на една страна, логично я режеш противоположно на страната на полягане.

На снимката е показано как се хваща косата. Стойката на тялото също е важна
На снимката е показано как се хваща косата. Стойката на тялото също е важна
Изкосено с коса
Изкосено с коса
Срещу изкосено с тример
Срещу изкосено с тример