По молба на читателка отговаря консултантът ни инж. Николай Бакалов

Наскоро наша читателка се обади по телефона с молба да й опишем как да си направи ракия от стафиди, които е произвела.

За целта се обърнахме към нашия консултант, който най-точно да й обясни как да постъпи, за да не сбърка домашната технология.

Първо, какво трябва да се знае за този вид суровина?

Стафидите съдържат 15,5% вода и 79,2% въглехидрати, от които 60% са ферментируеми захари. Съотношението между глюкоза и фруктоза в тях е 40:60%, а 19,2% са целулоза и други въглехидрати, които обаче не ферментират.

Стафидите трябва да са свежи, да няма плесен по тях или други дефекти. Ако са изпарили голяма част от водата и са станали много твърди, тогава биха могли да съдържат много захари - и до 70% .

Първо, трябва да започнете с

накисване в хладка вода

Дозата е приблизително 2,5-3 литра вода за 1 кг плод – така стафидите ще възстановят загубената при сушенето влага. Продължителността на накисването зависи от степента на изсушаване на плода, но обикновено той възстановява първоначалния си вид за около 4 до 6-8 часа.

Следва

раздробяване и смачкване

Така ще се създадат по-добри условия за ферментацията на съдържащите се в суровината захари.

После идва ред да се добави суха мая – слагат се по 20 грама за 100 литра каша, за да започне лесно спонтанна ферментация.

Ферментацията трябва да протича при 20-25 градуса. Това става в продължение на 10 до 20 дни, докато показанията на захаромера достигнат "нула".

Преди дестилацията може да се направи предварително разреждане с вода, но може и да се пропусне. Ако се разреди, добре е хубаво да се бърка кашата, докато заври, за да не се утаяват месестите части на дъното и да загорят. След като заври, те вече се разбъркват по-добре чрез процеса на варене.

След това е най-подходящо да се работи с преса. В коша й се поставя тензух и той се напълва с каша, след което се пресова до пълно изцеждане на сока. В казана за изваряване се излива само течност, така няма опасност от загаряне.

Всички останали правила са като при гроздовата ракия.