Ще имате качествена храна и доход от изкупуването

Като начало, трябва да се

съобразите с почвата - тя е основен фактор

За да изградите семейна ферма за охлюви, ви трябват от 1 до 5 дка земя и воден източник. Но предварително трябва да изследвате и почвата, и водата.
Може да дадете почвената проба в Института по почвознание "Никола Пушкаров" в Костинброд (www.iss.pushkarov.org). Там се прави и анализ на водата, която ще ползвате за оросяване в охлювната ферма.

Идеалният почвен пласт е рохкав

и достатъчно влагозадържащ, което се наблюдава при глинестите почви. Същевременно не трябва да е мочурлив и да задържа вода на локви.

Основен благоприятен показател за охлювъдството е съдържанието на

варовик в почвата,

което не трябва да е под 2-3%. Ниските стойности на калций са причина за слаб растеж на охлювите и за образуване на крехки черупки.

Компенсирането се извършва чрез варуване на почвата и допълнително добавяне на варовик. Варовикът определя

и алкалността на почвата

Оптималните стойности на рН са между 6 и 8.
При създаването на терена за засяване се подбират растителни видове, предпочитани от охлювите, тъй като това ще е хранителният им ресурс.

Препоръчват се зеле Кавалер, цикория, цвекло, детелина, слънчоглед, люцерна, репей, рапица, коприва, артишок, морков, картоф, земна ябълка, кръмно зеле, тиква, маруля, глухарче, киселец.

Според специалистите за семейна охлювъдна ферма препоръчителна е

технология на открития метод на отглеждане

Той почти съвпада с условията с естествената среда на охлювите. Намесата на фермера е в това да създаде оградена площ с цел да не допусне бягство на охлювите и интервенция от заобикалящата ги външна фауна.
Определената площ се обработва по стандартните агрономически последователности и се засажда част от изброените по-горе видове.

Паралелно се извършва и ограждането на терена, което може да бъде решено по различни начини и с различни средства. Елиминирането на бягства отвътре-навън се постига с екранирана мрежа или с обикновена такава. Ако имате възможност, е добре да оборудвате и с електропастир.

За храна на охлювите засадете зеле Кавалер, цикория, цвекло, детелина, слънчоглед, люцерна, репей, рапица, коприва, артишок, морков, картоф, земна ябълка, кръмно зеле, тиква, маруля, глухарче, киселец.
За храна на охлювите засадете зеле Кавалер, цикория, цвекло, детелина, слънчоглед, люцерна, репей, рапица, коприва, артишок, морков, картоф, земна ябълка, кръмно зеле, тиква, маруля, глухарче, киселец.