На закрито периодът на цъфтеж продължава по-дълго

Всяка година в света се произвеждат близо 10 милиона тона кафе на зърна. Кафето е важен експортен продукт, особено за страни като Бразилия, Колумбия, Гватемала, Етиопия и Виетнам. Изследователи от университета Вагенинген в Нидерландия проучват възможността за отглеждане на културата в оранжерии, за да видят дали вкусът и съставките на кафеените зърна могат да бъдат контролирани чрез условията.

Преди около пет години университетът Вагенинген проведе първия малък опит в тази насока. За целта е изследван сорт арабика. Този кафеен храст (за разлика от сортовете Робуста) е самоопрашител. Изследванията показват, че наистина е възможно да накарате едно кафеено растение да цъфти в оранжерия и с течение на времето да берете реколтата му. Културата расте добре в относително тъмен, влажен и топъл климат. Прави впечатление, че в оранжерията периодът на цъфтеж продължава по-дълго, отколкото на открита земя: той е удължен от април до ноември, тоест повече от шест месеца.

При по-дълъг период на цъфтеж вероятно може да бъде получен по-висок добив. Но броят на зърната няма да бъде основното отличително предимство на кафеените зърна от оранжерията. Възможно е да се повлияе на вкуса и/или състава, като се използват условия на отглеждане и адаптирани хранителни разтвори.