Още преди месец-два започнахме да предупреждаваме градинарите, че въшките се раздвижват и стават сериозна опасност за всичко що е зелено. Към днешна дата застрашени са череши, ягоди, салати, бобовите и зеленчуковите растения и всички цветя в градината.

От цветното царство най-податливи на нападение от въшки са лупините, розите, глицинията, божурите, текомата и още много други. Реално те не подбират много, а и са много видове.

Иска ни се да дадем универсална рецепта за справяне с неприятелите в градината, но това е невъзможно. Затова пък има безброй методи за безопасно справяне с враговете, които, след тестване в конкретни условия и при конкретен вид неприятел, биха дали повече от задоволителни резултати.

Един такъв метод е обливането на растенията със силна струя вода, която да събори и отмие въшковата колония от стъблата. Практиците, които прилагат този начин на борба са доволни и твърдят, че е безвредно, а след няколко обливания, въшките се изтощават и умират. Освен това по този начин се измива и медената роса, която остава след справянето с насекомите.

За редовните ни читатели не е изненада, че съществуват редица рецепти за отвари и извлеци от полезни растения, които успешно борят въшките без да се налага употреба на сериозни химични препарати за растителна защита. Събрали сме някои от тях с идеята, че могат да се отглеждат в градината доста успешно, а също и да се използват по предназначение за защита.

Черната акация

е декоративно растение, което доста често се среща покрай пътищата. Основна цел на отглеждането й е борбата с ерозията на почвата на наклонени терени. Освен това, цветовете й са доста посещавани от пчели и други опрашители. Отношението към нея е раздвоено обаче, защото се счита и за инвазивен вид.

С малко контрол и без никакви специални грижи това растение може да бъде настанено в градината, а от него да се извличат повече ползи отколкото подозирате.

Веществата с инсектицидно действие в аморфата са ротенон и аморфин. Най-високо съдържание от тях е отчетено в чушките, оформени след прецъфтяване. Технологията на приготвяне на инсектициден биологичен препарат включва накисване на шушулките в спирт. След това той се разрежда с вода и се използва по предназначение.

Домашният препарат е опасен освен за насекомите и за рибите, но не и за хора, животни и птици.

Инсектицидни свойства се приписват и на

кореноплодите на пащърнака

Този така полезен и много подценяван зеленчук може да бъде успешно отгледан във всяка градина от семена. Грижите за него са доста сходни с тези при морковите. Заради бавното поникване се препоръчва сеитбата да се съчетае с репички или друг бързо поникващ вид, за да се очертаят редовете.

Пащърнакът презимува успешно в условията на нашата страна. Кореноплодите се използват за супи, салати, пюрета и други ястия, дори и като заместител на моркова. В тях обаче се съдържат и вещества с инсектицидни свойства. Препоръката е да се извлече сока на кореноплода чрез настъргване и накисване във вода за едно денонощие. Разтворът се прецежда и използва за опръскване на нападнатите растителни части.

Няма как да пропуснем

всички лукови култури,

като средство за борба с листните въшки. Всички те имат не само инсектицидни свойства, но и фитонцидни. Тоест, възможно е да излекуват растенията и при нападение от гъбни патогени.

Що се отнася до рецептите, те са най-различни и в зависимост от това каква част от лука или чесъна се използва. Най-често се касае за воден извлек на накълцани или надробени листа, скилидки или луковици. Течността се използва за опръскване на насекомите, като във някои случаи има 100% мигновено действие.

Единствен недостатък на чесъна е трайният аромат, който се носи из градината известно време. А как да отгледате лук и чесън, най-вероятно знаете, затова ням да навлизаме в тази тема. Ще споменем само, че освен видовете за салата и таратор, има и много декоративни и лечебни представители, на които би било добре да обърнете внимание, а защо не и да настаните в градината или на балкона.

Плевел или салата е глухарчето

е спорен въпрос. Факт е, че през последните години Taraxacum officcinale доби популярност заради периода на цъфтеж, високото съдържание на полезни вещества в листата, лечебните качества на корените, възможността за приготвяне на мед от цветовете и какво ли още не.

Изкоренявате ли глухарчето от ливадата или градината? Ако е така, то поне го използвайте по предназначение. Листната маса и кореновата система съдържат сокове, за които е известно, че притежават инсектицидни и дори акарицидни свойства.

Достатъчно е да ги надробите и накиснете във вода. Не прекалявайте с количеството! Водата да бъде хладка, а престоя на растителните части в нея – около час-два.

Извлекът се приготвя непосредствено преди употреба. Може да се използва през десетина дни превантивно.