Много са вариантите как може да се направи хранилка за пилета. Например от автомобилни гуми, които трябва да се сменят, когато се износят. Едно, че след като сте ги ползвали, те са ви безплатни, а още по-хубавото е, храната да остане и да се съхранява на чисто.

Авторът на YouTube канала Ibrahim Y?ld?z споделя личния си опит как да стане това.

Необходими материали:

* автомобилна гума;

* пластмасов бидон;

* цимент и пясък - за приготвяне на бетон.

Като цяло хранилката е солидна. Единственият минус е, че е малко тежка. И все пак няма да я носите напред-назад, нали!

1. Пробийте дупките 

Преди всичко отрежете едната страна на автомобилната гума, както е показано на снимката, като идеята е да заприлича на паница. След това обърнете гумата отвътре навън.

С бормашина перфоратор пробийте големи дупки на равни разстояния по целия кръг. Оттук ще се хранят вашите домашни птици.

Не забравяйте за армировка!

Пробийте няколко дупки в долната част на гумата с конвенционална бормашина и прекарайте през тях стоманена тел, която ще служи като армировка.
Поставете автомобилната гума върху равна основа (например, можете да използвате парче ПДЧ) и я запълнете с бетон до половина. И докато чакате да изсъхне, се заемете с бидона.

2. Монтиране на бидона 

Пробийте дупки в долната част на пластмасов бидон - в кръг на еднакви разстояния. От тях малко по малко ще капят семенцата.

След това вземете изрязан кръг от пластмасов капак на кофа или нещо подобно, което да можете да изрежете в кръг по-голям от диаметъра на бидона, но колкото да покрие пространството между бидона и гумата.

3. Сглобяване на всичко 

След като сте се уверили, че бетонът е изсъхнал, инсталирайте всичко, което е вече приготвено.
Поставете хранилката на подходящо място, където удобно ще могат да я достигат птиците. Вмъкнете пластмасовия бидон вътре в гумата и поставете капака.

Остава само да напълните храната за птиците и да затворите плътно капака.

Чрез отворите в долната част фуражът се разпределя равномерно в хранилката. А през дупките в гумата птиците могат да я кълват без проблеми.