Лошият прираст и високата смъртност застрашават млечните и месодайните стада, алармира д-р Красимир Колев и напомня, че профилактиката е препоръчителна

Разпространението и тежестта на появила се диария е тясно свързано с количеството коластра, което получават телетата веднага след раждането

Наистина трябва да се знае:

* Телето трябва да получи за добра защита 3 литра коластра в първите 2 часа след раждане. Всяко отклонение от това правило ще доведе до бъдещи проблеми.

* Разпространението и тежестта на заболяванията при телетата изключително зависят от нивото на коластрална защита, което телето получава в първите 6 до 12 часа от живота си.

Най-честите причинители на диариите:

* На първо място т. нар. криптоспоридии. Диарията при 8-дневно теле, предизвикана от криптоспоридии, има характерен цвят, наподобяващ крем карамел.

* На второ място са рота и корона вирусите.

* Но понякога , също доста често се установяват и колибактерии (Esherichia coli).

* Рядко, в отделни ферми, диариите могат да се предизвикат и от салмонели.

За отбелязване е, че когато заболяването се появи в първите 5 дни след раждането и особено в първите 2-3 дни, и

диарията е с консистенция на чиста вода,

почти сигурно е, че причинителят е колибактерията. Причината за заболяването е хигиената и нарушенията в коластралния мениджмънт от страна на фермера, които търпят сериозна критика.

За лечение на всички тези състояния на първо място, трябва да се обърне внимание, за компенсиране на изгубените течности, чрез

подаване на електролитни разтвори на телето с млякото или самостоятелно

При тежко обезводнените телета, които вече отказват да пият и трудно стават, обезводняването е напреднало и единственият животоспасяващ изход е приложенито на течности с венозна инфузия. Ако се вземе решение за използване на антибиотици, то трябва да се предпочитат такива, които имат ефект върху бактерии и действат концентрирано в рамките на червата. Пример за подобен ефективен антибиотик е габровет-сироп, който се подава с храната или директно в устата със спринцовка. И най-важното - преди да използвате, който и да е антибиотик, задължително се консултирайте с вашия ветеринарен лекар.

Както при всички заболявания, и в този случай

профилактиката е по-добра от лечението

и ефективният здравен мениджмънт във вашето стадо е от изключително значение. Ефективни ваксини са налични за профилактика на рота , коронавирусни и колибактериозни диарии, но профилактичната стратегия ще работи единствено и само когато телето получи необходимото количество качествена коластра. И то само в първите часове след раждането.

Фермерите трябва да знаят, че

при телетата предаването на имунитета от ваксините

става чрез коластрата,

а не преди раждане, поради специалната бариера на плацентата.
Пример от ветеринарната практика: при съвременно изследване повече от две трети от телетата в една ферма не са получили необходимото количество коластра в първите часове след раждането, въпреки че собствениците твърдят , че имат добро коластрално обслужване. Но в същото време имат масови проблеми с диариите и ставните инфекции при новородените телета. Тогава съветът ми е: Ревизирайте вашия коластрален мениджмънт!

Обърнете внимание на следните фактори:

* Дневната дажба от мляко трябва да бъде от 6 до 8 л.

* Хранете телето с по-малки дажби, защото след раждането сирището му събира едва 2 л.

* Температурата на подсладеното мляко трябва да бъде около 38 градуса. Отклоненията често водят до появата на диария. Киселото мляко може да бъде с по-ниска температура - 15-20 градуса.

* Концентрацията на млякото на прах (млечен заместител) винаги трябва да бъде постоянна и да се разтваря в един литър вода. При сукалчетата давайте от 150 до 180 г млечен заместител в 1 л вода, а на телета на двуседмична възраст, приемащи и фуражи, по 100-120 г, също добре разтворени в 1 л вода.

* Разтвореното мляко не трябва да е на бучки и винаги трябва да е прясно приготвено.

* Желателно е телето да бозае от вимето на кравата, но ако се налага, то може да бъде подхранвано от шише с биберон.

* Когато суче, поемането на млякото се забавя и позволява образуването на повече слюнка за разлика от пиенето от кофа.

* Докато е още съвсем малко, допустимо е освен мляко телето да пие вода от купа.

* След 2-седмична възраст телетата могат да приемат твърда храна - например концентрат, сено или силаж. Щом започнат да се хранят с фуражи, млечната им дажба трябва да се намали, но това се прави постепенно.