Ако сте фен на стайните растения и не се плашите от нови и необичайни идеи, тази е точно за вас. Тя е за това как стара, изгоряла крушка може да превърнем в необикновена висяща станция за вкореняване на резници от цветя във вода.

Какво ще ви трябва:

• Стара/изгоряла крушка (за предпочитане тип "Едисон", „Винтидж“, ретро…).

• Бронзова заваръчна пръчка, която е поне 2 мм, тъй като теглото на водата може да я изкриви при окачване.

• Шнур макраме.

• Бутанова горелка (може и без горелката, ако използвате по-тънки пръти, но това прави огъването много по-лесно).

• Конусовидни шлифовъчни камъни за/ и права шлифовъчна машина.

• Клещи и отвертка.

• Стоманена вата и шкурка (около 400 грит).

• Полираща паста за метал.

• Предпазни ръкавици и предпазни очила.

Защо размножаваме с вода

Всички можем да се съгласим, че растения, които сме отгледали сами са ни най-скъпи, а какъв по-добър начин да умножите колекцията си от „завъждането“ на собствени растения. Много са видовете, чиито резници могат да се вкореняват във вода. Това е по-лесният начин за размножаване, за разлика от покълването на семената.

Най-хубавото при вкореняването на растенията във вода е, че проблемите с вредители и болести са значително по-малко в сравнение с размножаването в почвата. Пръстта е предразположена към заразяване с гъби, почвени комари и други проблеми. Чистата вода няма нито един от тези патогени и, ако се сменя често, няма да развие заболяване.

След като растенията имат напълно здрава коренова система, те могат да бъдат преместени в почвена среда. Вкореняването обикновено става за 2 до 6 седмици.

Свалете цокъла на крушката 

Ще ви трябват някои общи инструменти като отвертка и клещи. Време е да сложите ръкавици и защитни очила, тъй като ще счупим задната част на крушката.

Започнете, като хванете винта и го завъртете напред-назад, което трябва да освободи лепилото и да счупи проводниците, водещи към нишката.

След като изтеглите винта, ще видите жичката, използвайте отвертката, за да я счупите и можете внимателно да разширите отвора на крушката, така че да можете да разклатите жичката и да я извадите.

Сега можете да измиете крушката с малко вода, като внимавате да няма остри парченца стъкло.

С помощта на шлайфмашината започнете да разширявате дупката в крушката, много внимателно, тъй като може лесно да се счупи.

Повърхността, която шлайфате, трябва да се охлажда с вода. В противен случай ще се напука. Може да напълните крушката до ръба с вода и да настроите машината на най-ниската скорост. Не натискайте.
Когато сте готови, можете да използвате шкурката, за да изгладите ръбовете.

Преди да я окачите 

Сега трябва да направим държача, на който ще окачим крушката.

Ръкавиците не ги махаме, тъй като ще трябва да нагреем бронзовата пръчка с горелката до лек червен цвят. Нищо не разваля забавния проект повече от изгорената ръка.

Ако не ви е удобно да работите с горещ метал, можете да вземете клещи и да започнете да огъвате пръчката по формата на крушката.

Ако изберете „горещия метод“, след като нагреете пръчката, потопете я в студена вода. След като я огънете на спирала, поставете крушката, за да проверите къде трябва да коригирате. Ако смятате, че бронзовата пръчка става твърде твърда за огъване, загрейте отново и погасете във вода. След като приляга добре и плътно около крушката, можете да направите примка за въжето и да отрежете излишното с клещи.

За повече блясък 

След цялото нагряване вашата бронзова пръчка ще промени цвета си и ще се окисли, затова сега трябва да върнем този блясък! Най-лесният начин е да вземете парче фина стоманена вата, да добавите малко метална/автомобилна полираща паста върху него и енергично да втриете.
Понякога има места, които се нагряват твърде много и оставят тъмно петно. За да се отървете от това, можете просто да използвате фина шкурка, а ако не е твърде упорито, нанасянето на малко оцет също ще помогне.

След като натъркате с ватата, можете да го оставите за минута, за да изсъхне пастата и след това я избършете с мека кърпа.
Сега можете да поставите отново крушката.

Вържете с макраме 

Измерете дължината на въжето там, където ще виси. Ще трябва да предвидите, че ще се сгъне наполовина и да да го завържете, както е показано на картината. Ако пък сте експерти в рибарски възели и плетки, може да измислите свой вариант.

Завържете го за примката с подходящ възел. Окачете към тавана с помощта на винт с кука, завинтен в носеща греда на тавана.
Сега сте готови да започнете да размножавате!

Напълнете крушката с малко чиста вода и добавете вашите резници.
Може да направите няколко такива с различни крушки и да ги окачите на гроздове, така че да имате постоянен запас от форми за резници, за да отглеждате вашата домашна джунгла.
СНИМКА: 05-6-1
05-6-2