Това е един от най-сложните експерименти с растения в орбиталната лаборатория досега

Международната космическа станция отпразнува реколтата от първите чили чушки, отгледани в космоса, с подобаващо тако парти. Екипажът най-накрая имаше възможност да опита продукта, след като проектът започна през юли.

Plant Habitat-04 е един от най-сложните експерименти с растения в орбиталната лаборатория досега, тъй като чушките

отнемат много повече време за растеж

от предишните опити, които включват различни видове маруля, цъфтящи цинии и дори репички.

След като са расли в продължение на четири месеца, чушките са събрани в края на октомври от астронавта на НАСА Марк Ванде Хей. След това са дезинфекцирани, преди екипажът да се настани, за да опита някои от червените и зелени люти сортове и да проучи вкуса и текстурата им.

След теста за вкус, астронавтът на НАСА Меган Макартър направи своите „най-добри космически тако досега: говеждо фахита, рехидратирани домати и артишок и звездното чили“, както сподели в Twitter.

Някои от чушките ще бъдат изпратени обратно на Земята за анализ, докато растенията продължават да растат на космическата станция. Астронавтите на SpaceX Crew-3, които трябва да бъдат изстреляни от космическия център Кенеди на НАСА във Флорида този месец, ще отгледат втора реколта, след като пристигнат.

Редките пресни продукти означават нещо повече от диетично разнообразие

и вълнение за астронавтите. Успехът на този експеримент също има множество научни последици за бъдещето на храненето им и продължителните космически мисии.

И тези чушки могат да станат по-пикантни или по-меки в зависимост от това колко вода получават – и как животът в отсъствието на гравитация, което е стресиращо за растенията, им влияе.

Хората живеят и работят на космическата станция от 20 години. По-голямата част от ястията им са предварително опаковани, въпреки че понякога астронавтите получават пресни лакомства от мисии за снабдяване. Тези пакети обаче са много по-ограничени при по-дълги мисии в дълбокия космос, включително пътуване до Луната или Марс.

Колкото по-дълго се съхранява пакетираната храна, толкова повече тя губи хранителни вещества като витамин С и витамин К.

Досега астронавтите са отглеждали успешно 10 различни култури

на космическата станция от 2015 г. насам и са имали възможността да пробват всяка една.

Чушките осигуряват страхотен източник на витамин С, както и други ключови хранителни вещества. А специално тези са тествани добре на Земята в среда, симулираща това, което могат да изпитат на космическата станция.

Растенията на пипера се самоопрашват, така че са лесни за отглеждане и са култура за бране и консумация, която не трябва да се готви. Те също така съдържат ниски нива на микроби, така че са безопасни в суров вид.

Отне две години на изследователите да се съгласят с чили пипер Hatch за своя космически експеримент. Името принадлежи на няколко разновидности, отглеждани в Хач, Ню Мексико, но това специфично растение е хибрид, разработен от Държавния университет на Ню Мексико, съчетаващ пипер Hatch Sandia и традиционния пипер Espanola от северната част на Ню Мексико.

Но космическите чили чушки не могат официално да бъдат Hatch, защото не са отгледани в долината Гач.

Четиридесет и осем семена са пуснати в носител по време на мисия за снабдяване до космическата станция през юни. Носителят е поставен в

лабораторията Advanced Plant Habitat, която е с размерите на микровълнова печка

Местообитанието може да бъде наблюдавано и контролирано от космическия център Кенеди във Флорида, включително поливане, осветление и включване на вентилатори, за да се насърчи пренасянето на цветен прашец.

На Земята тези люти чушки растат до около 7,6 сантиметра дълги, но тяхната среда може да окаже влияние върху това как се развиват в космоса.

Страничен ефект от живота в нулева гравитация е, че астронавтите често губят част от вкуса и обонянието си, така че пикантните или добре подправени храни са любими. Добавянето на пресни зеленчуци или чушки към менюто им позволява да оживят редовните си ястия. Но отглеждането и грижата за растенията може да доведе и до други ползи.

Астронавтите споделиха радостта си от виждането, както и от миризмата и грижата за, зелени листни растения на космическата станция, които им напомнят за Земята.

Астронавтите също помогнаха за ръчно опрашване на цветове на някои от растенията

„Отглеждането на цветни зеленчуци в космоса може да има дългосрочни ползи за физическото и психологическо здраве“, каза в изявление Мат Ромейн, главен изследовател на експеримента.

Резултатите от този опит биха могли да помогнат на учените да разберат как се случва развитието на плодовете при липса на гравитация и да смекчат предизвикателствата за бъдещи експерименти за растеж.

„Комбинацията от микрогравитация, качество на светлината, температура и влага в кореновата зона ще повлияе на вкуса, така че ще бъде интересно да разберем как плодовете ще растат, узреят и какъв вкус ще имат“, каза Ла Шел Спенсър, ръководител на научен екип на проекта. „Това е важно, защото храната, която ядат астронавтите, трябва да бъде толкова добра, колкото и останалата част от оборудването им. За да изпратим успешно хората на Марс и да ги върнем на Земята, ние ще се нуждаем не само от най-питателните храни, но и от най-вкусните.“ (БФ)