В зависимост от дажбата може да се прибавят и други фуражи главно белтъчни като компоненти на смеската, съветва д-р Валентин Иванов, квмн
Първият симптом, че нещо не е наред, е когато свинете започнат на гризат стените. Причината е
минералните вещества в смеската са недостатъчни
Ето защо добавките в дажбите за свине са задължителни.
Концентрираните смески се приготвят от 5 вида фуражи:
* царевица;
* ечемик;
* пшеница;
* пшеничени трици и
* шрот (соев или слънчогледов).
Задължително е обаче прибавянето на някои добавки - минерални и витаминни. Добавките са различни по произход, състав, начин на обработка, вкусови и хранителни качества. Прибавят се в малки количества, но имат голямо значение за пълноценността на дажбата. Чрез тях се повлиява върху здравето и продуктивността на животните. При храненето на свинете най-често е необходимо да се използват минерални добавки, защото не се съдържат в достатъчно количество в концентрираните фуражи.
Кои са по-важните минерални добавки
Готварска сол – подобрява вкуса на смеската, апетита, храносмилането, растежа на животните и оползотворяването на фуража.
При прасета с живо тегло 10-15 кг в смеските се добавят 0,2%, при 15-35 кг - 0,3%, и при по-големи прасета и възрастни животни - от 0,3% до 0,5%.
Внимание! Дажбите сол не трябва да надвишават при по-старите свине 10 грама, а при младите – 4 грама на ден на 100 кг живо тегло.
По-големите количества сол (над 1%) действат отровно върху организма на животните особено когато нямат на разположение вода за пиене. Най-чувствителни са подрастващите прасета и бременните свине. При отравяне със сол признаците са подобни на болестта на Ауески. Животните изпадат в угнетено състояние, чувстват голяма жажда, не приемат храна, а при по-тежки случаи настъпва смърт.
Креда (калциев карбонат). Съдържа 36% калций. Това е най-употребяваната добавка като източник на калций за свинете. Прибавя се смляна и пречистена от вредни примеси.
Дневна нужда от креда - 5 г на бозайниче, 10 г на отбито прасе, 20 - 30 г на прасе за угояване и по 30 - 80 г на свиня-майка.
По-големи количества креда не бива да се дават, защото както при недостига на калций се проявява размекване на костите, така и при много високи количества може да се прояви рахит. Освен това се влошава оползотворяването на фуража, защото излишният калций се свързва със стомашния сок.
Обикновено калциевият карбонат е достатъчен, ако в дажбата има необходимото количество фосфор. Например в смески с много зърнени храни или трици и достатъчно количество белтъчни фуражи от животински произход. В дажби, богати на окопни култури и кухненски отпадъци е необходима креда (дикалциев фосфат). При недостиг на фосфор най-често се използва дикалциев фосфат. Той е източник на фосфор и калций. Използва се и трикалциев фосфат. Той съдържа обаче и флуор, който намалява усвояването на калция и фосфора в организма.
Преципитираният дикалциев фосфат е по-ценен, защото се използва най-добре от организма на свинете.
Костно брашно – използва се за същата цел, съдържа и микроелементи. Достатъчни са от 15 до 30 грама дневно. Често костното брашно е заразено със салмонели и е необходим строг контрол срещу патогенните микроорганизми.
Микроелементни добавки
Обикновено съдържат сулфати на желязо, мед, манган, кобалт, цинк, йод, селен и молибден. Дават се в препоръчаното от производителя количество.
Съвременните високопродуктивни породи свине се нуждаят от повече минерални вещества, които трябва да се осигуряват главно в периода между опрасването и следващото заплождане.
Витаминни премикси - добавят се от 0,5 до 0,6% от смеската. Те съдържат витамини - водно и мастноразтворими. Използват се като добавки към комбинираните фуражи, когато липсват зелени фуражи в дажбите на свинете.
Комплексни премикси - освен витамини те съдържат осемте биогенни микроелементи. Прибавят се 0,5-0,7% от смеската.
Потребностите от витамини
се предопределят от много фактори: осигуреност на дажбите с протеин и аминокиселини, здравословното им състояние, стресови фактори и др. При недостиг на витамини в дажбите се проявяват специфични заболявания - авитаминози. При тях се забелязва влошено състояние на животните, намалена продуктивност и устойчивост срещу заболявания.
При приемане на повече витамини се проявяват хипервитаминози. При заболелите животни се наблюдават смущения в апетита, обмяната на веществата, уродства и др. По принцип концентрираните фуражи са бедни, а зелените фуражи - люцерната, морковите, тиквите и доброкачественото сено, са богати на витамини.
По-голямо значение имат витамините А, Д, Е и В-комплекс
* Витамин А е на първо място при храненето. Той се образува в организма от каротина на фуража. В рибеното масло и фуражите от животински произход се съдържат по-големи количества витамин А.
* Витамин Д осигурява изграждането на костите. Недостигът му може да се прояви при по-продължително отглеждане на животните в закрити помещения, без дворчета за разходка.
* Витамин Е е свързан с репродукцията на животните. Витамините от групата В влияят на обмяната на веществата. Съдържат се в по-големи количества в зелените и сочни фуражи.
У нас се предлагат премикси, производство на различни фирми, като се дават и съответните препоръки и указания за размера на добавката. Може да се намерят и комплексни витаминно-микроелементни премикси, съставът на които е обозначен на опаковката.
Коментари