В зависимост от дажбата може да се прибавят и други фуражи главно белтъчни като компоненти на смеската, съветва д-р Валентин Иванов, квмн

Първият симптом, че нещо не е наред, е когато свинете започнат на гризат стените. Причината е

минералните вещества в смеската са недостатъчни

Ето защо добавките в дажбите за свине са задължителни.

Концентрираните смески се приготвят от 5 вида фуражи:

* царевица;

* ечемик;

* пшеница;

* пшеничени трици и

* шрот (соев или слънчогледов).

Задължително е обаче прибавянето на някои добавки - минерални и витаминни. Добавките са различни по произход, състав, начин на обработка, вкусови и хранителни качества. Прибавят се в малки количества, но имат голямо значение за пълноценността на дажбата. Чрез тях се повлиява върху здравето и продуктивността на животните. При храненето на свинете най-често е необходимо да се използват минерални добавки, защото не се съдържат в достатъчно количество в концентрираните фуражи.

Кои са по-важните минерални добавки

Готварска сол – подобрява вкуса на смеската, апетита, храносмилането, растежа на животните и оползотворяването на фуража.
При прасета с живо тегло 10-15 кг в смеските се добавят 0,2%, при 15-35 кг - 0,3%, и при по-големи прасета и възрастни животни - от 0,3% до 0,5%.
Внимание! Дажбите сол не трябва да надвишават при по-старите свине 10 грама, а при младите – 4 грама на ден на 100 кг живо тегло.

По-големите количества сол (над 1%) действат отровно върху организма на животните особено когато нямат на разположение вода за пиене. Най-чувствителни са подрастващите прасета и бременните свине. При отравяне със сол признаците са подобни на болестта на Ауески. Животните изпадат в угнетено състояние, чувстват голяма жажда, не приемат храна, а при по-тежки случаи настъпва смърт.

Креда (калциев карбонат). Съдържа 36% калций. Това е най-употребяваната добавка като източник на калций за свинете. Прибавя се смляна и пречистена от вредни примеси.

Дневна нужда от креда - 5 г на бозайниче, 10 г на отбито прасе, 20 - 30 г на прасе за угояване и по 30 - 80 г на свиня-майка.

По-големи количества креда не бива да се дават, защото както при недостига на калций се проявява размекване на костите, така и при много високи количества може да се прояви рахит. Освен това се влошава оползотворяването на фуража, защото излишният калций се свързва със стомашния сок.

Обикновено калциевият карбонат е достатъчен, ако в дажбата има необходимото количество фосфор. Например в смески с много зърнени храни или трици и достатъчно количество белтъчни фуражи от животински произход. В дажби, богати на окопни култури и кухненски отпадъци е необходима креда (дикалциев фосфат). При недостиг на фосфор най-често се използва дикалциев фосфат. Той е източник на фосфор и калций. Използва се и трикалциев фосфат. Той съдържа обаче и флуор, който намалява усвояването на калция и фосфора в организма.

Преципитираният дикалциев фосфат е по-ценен, защото се използва най-добре от организма на свинете.

Костно брашно – използва се за същата цел, съдържа и микроелементи. Достатъчни са от 15 до 30 грама дневно. Често костното брашно е заразено със салмонели и е необходим строг контрол срещу патогенните микроорганизми.

Микроелементни добавки

Обикновено съдържат сулфати на желязо, мед, манган, кобалт, цинк, йод, селен и молибден. Дават се в препоръчаното от производителя количество.

Съвременните високопродуктивни породи свине се нуждаят от повече минерални вещества, които трябва да се осигуряват главно в периода между опрасването и следващото заплождане.
Витаминни премикси - добавят се от 0,5 до 0,6% от смеската. Те съдържат витамини - водно и мастноразтворими. Използват се като добавки към комбинираните фуражи, когато липсват зелени фуражи в дажбите на свинете.

Комплексни премикси - освен витамини те съдържат осемте биогенни микроелементи. Прибавят се 0,5-0,7% от смеската.

Потребностите от витамини

се предопределят от много фактори: осигуреност на дажбите с протеин и аминокиселини, здравословното им състояние, стресови фактори и др. При недостиг на витамини в дажбите се проявяват специфични заболявания - авитаминози. При тях се забелязва влошено състояние на животните, намалена продуктивност и устойчивост срещу заболявания.

При приемане на повече витамини се проявяват хипервитаминози. При заболелите животни се наблюдават смущения в апетита, обмяната на веществата, уродства и др. По принцип концентрираните фуражи са бедни, а зелените фуражи - люцерната, морковите, тиквите и доброкачественото сено, са богати на витамини.

По-голямо значение имат витамините А, Д, Е и В-комплекс

* Витамин А е на първо място при храненето. Той се образува в организма от каротина на фуража. В рибеното масло и фуражите от животински произход се съдържат по-големи количества витамин А.

* Витамин Д осигурява изграждането на костите. Недостигът му може да се прояви при по-продължително отглеждане на животните в закрити помещения, без дворчета за разходка.

* Витамин Е е свързан с репродукцията на животните. Витамините от групата В влияят на обмяната на веществата. Съдържат се в по-големи количества в зелените и сочни фуражи.

У нас се предлагат премикси, производство на различни фирми, като се дават и съответните препоръки и указания за размера на добавката. Може да се намерят и комплексни витаминно-микроелементни премикси, съставът на които е обозначен на опаковката.

Храненето на свинете е пълноценно с концентрирани смески, които се приготвят от 5 вида фуражи – царевица, ечемик, пшеница пшеничени трици, шрот – соев или слънчогледов
Храненето на свинете е пълноценно с концентрирани смески, които се приготвят от 5 вида фуражи – царевица, ечемик, пшеница пшеничени трици, шрот – соев или слънчогледов