Пита ни Йорданка Колева от град Казанлък

Явно в случая на читателката инфекцията на виното е дошла от някой от съдовете, който не е бил почистен и дезинфекциран добре.
Да кажем и това, че запушалката на бурето, ако е дървена, също би могла да бъде източник на заразата.

Мирис на мухъл или плесен се почиства с обезмаслено синапово брашно – 30 до 60 грама за 100 литра вино.

Брашното се вари в продължение на 10 минути в малко чиста вода и полученият бульон се размесва добре с виното.

В следващите 24 часа то се разбърква интензивно 5-6 пъти.
Оставя се в покой за една седмица, след което се претака.

Очистването може да стане първо и с активни въглища – 100-120 г за 100 л вино, но след това пак се ползва синапено брашно.

Въглищата първо се размесват с кофа вино, след което се внасят в сместа при интензивно бъркане. През следващите 24 ч виното също се разбърква интензивно.

След това се процедира както в първия случай със синапеното брашно.

Дори дървената тапа на бурето може да стане източник на инфекция на виното, затова съдовете да са почистени и помирисани преди това
Дори дървената тапа на бурето може да стане източник на инфекция на виното, затова съдовете да са почистени и помирисани преди това