При отглеждането на кокошки особено важно е през есенно-зимния период

постелята да е суха

Всеки, който отглежда кокошки, е заинтересован те да продължат да снасят яйца и през есента и зимата. За целта кокошарникът им трябва да е сух и топъл, за да може птиците ви да се чувстват добре.

* Постелята в кокошарника има голямо значение за комфорта на птиците, тъй като тя се самонагрява до 22 градуса и пречи на развитието на редица заразни заболявания. Тя може да бъде от стърготини, слама, мъх, торф, сухи листа. Само трябва да имате предвид, че малките пилета кълват стърготините, което може да доведе до тежки заболявания. Така че при отглеждане на малките пилета

стърготините трябва да бъдат засипвани с нарязана слама.

Но и гладните кокошки кълват стърготини, а сухите стърготини създават дихателни проблеми на птиците. Така че хранилките на кокошките не трябва да остават дълго време празни.

Дебелината на постелята зависи не само от сезона, но и от възрастта на птиците.

* При вързрастни кокошки постелята трябва да е 30-40 см

* За подрастващи - 15-20 см.

Най-добре е постелъчният слой да се насипва постепенно в зависимост от навлажняването. Предварително подът трябва да се посипе с гасена вар (около 0,5 кг на 1 кв. м). Мокрите участъци трябва своевременно да бъдат премахвани и да се заменят с прясна постеля, пак след предшестващо посипване с гасена вар.