Отдавна актинидията, или кивито както по-често е познато, не е екзотична култура за любителите градинари у нас. Интересното растение с изключително вкусни и полезни плодове се среща не само в Южните райони на страната и по Черноморието.

Така че ако харесвате киви, а още нямате, засадете си. Може и през есента, става и през пролетта. А ето и акцентите, но които да трябва да обърнете внимание:

* В зависимост от района да се избере подходящ сорт. Особено внимание да се обърне при засаждане в по-хладнините и полупланинските месторастения.

* Растенията да се засадят така, че да са предпазени от ветрове.

* Кивито вирее по-добре на по-леки почви. Ето защо ако са тежките, е препоръчително да се подобрят. Може да се направи с торф, компост, добре угнил оборски тор.

*Растенията е подходящо да се разположат на равен или терен с малък наклон.

Формиране

Кивито може да се засажда в редове или да се формира като асма.
Ако кивито се отглежда на редове, то се засажда на 2.5-3 м между тях и 3-3.5 м вътре в реда. При асмовидно отглеждане, разстоянието е по-малко - 2-2.5 м.

Растенията се засаждат през есента или пролетта. За по-хладните райони е препоръчително това да стане през пролетта, за да се избегне евентуално измръзване.

Още при засаждането трябва да се направи подпорната конструкция.

Напояване

Кивито е изключително влаголюбив овощен вид. За да се гарантира добра реколта, трябва да му се осигури напояване.

При отглеждане на растенията в редове може да се изгради система за капково напояване.

Внимание!

Трябва да се засадят и женско, и мъжко растение. При повече растения съотношението е: 5 женски - 1 мъжко.