Най-рязкото увеличение на цените на торовете през последните десет години се превърна в нова причина за покачването на цените на хранителните продукти по целия свят, пише Bloomberg.

Цените на три групи торове скочиха най-много - калий, фосфор и азот. Това сериозно засяга глобалната инфлация на храните.

Царевицата ще пострада най-много от повишаването на цените на торовете. Те представляват около 20% от разходите за отглеждане на тази култура.

Лошите добиви на царевица могат да доведат до по-високи разходи за фуражи, което в крайна сметка ще доведе и до по-високи цени на месото.

Що се отнася до соковете и газираните напитки, те също могат да поскъпнат: царевицата е основната им съставка.

Очаква се сеитбата на царевица да намалее до 36,8 млн хектара през следващата 2022 г. спрямо сегашните 37,8 млн хектара.

Основният фактор зад покачването на цените на торовете се крие в неблагоприятните метеорологични условия. Постоянните бури в края на лятото на 2021 г. по крайбрежието на Персийския залив в САЩ възпрепятстваха вноса и износа на продукти.

Друга причина е, че фабриките в региона бяха временно затворени, включително най-големият азотен комплекс в света, собственост на CF Industries Holdings. Поради високите цени на газа производителят беше принуден да затвори два завода във Великобритания.

Yara International ASA, един от най-големите доставчици на торове в света, също обяви, че рекордни цени на природния газ ще принудят компанията да намали около 40% от производството на амоняк в Европа.

Транспортът също става все по-скъп. Както отбелязва един от лидерите на компанията Quest Products, която помага за пускането на пазара на нови продукти, включително пестициди и торове, транспортът представлява около 15% от стойността на стоките на дребно.