За тях ни пита Румяна Стефанова от Брацигово
Покрай ценните десертни качества на българското грозде и за направа на стафиди в домашни условия, читателката ни Румяна Стефанова от Брацигово ни помоли да изредим кои са сортовете, които са без семки и са подходящи за целта.
Отговаряме:
* Русалка е от най-търсените бели безсеменни сортове.
Създаден е в Института по овощарство в град Пловдив от чл.- кор. Минчо Кондарев и колектив. Утвърден е като нов, оригинален безсеменен хибрид през 1979 г.
Той е най-ранният безсеменен сорт у нос.
Например в условията на пловдивското поле узрява през първите десет дни на август.
Отличава се с много добър растеж и много добра родовитост. При формировка Гюйо средният добив от една лоза е 3,5 кг.
Зърното му е средно едро, овално, месесто, хрупкаво, с приятен вкус, без семки. Кожицата е жълто-зелена и крехка.
Гроздето натрупва висок процент захари 21, при ниска киселинност и е подходящо за консумация в прясно състояние и за стафиди.


Неговото грозде узрява около 15-20 август. Добивът от една лоза е 4,1 кг.
Гроздът е средно голям, коничен, често крилат, рехав, до полусбит.
Зърното е със средно тегло, консистенцията е месеста, вкусът е неутрален, хармоничен, сокът е безцветен. Кожицата е тънка, крехка, оцветена е жълто-зелено, често със загар. Семената са под формата на рудименти, които не се усещат при ядене. След встъпване в технологична зрелост гроздето е с 21,2% захари.
Съхранява се добре на корен и при топло и сухо време постепенно стафидира, без да се поврежда.

Средната маса на един грозд е около 300 г.
Зърното е средно едро, овално, към върха слабо заострено. Кожицата е дебела, крехка, жълтозелена. Консистенцията е месеста.
Вкусът е хармоничен, неутрален. Семената са недоразвити.
Сортът се отнася към групата на среднозреещите сортове. Гроздето му узрява през първата половина на септември.
Лозите са силно растящи, с добра родовитост и добивност. Изискват резитба със смесени плодни звена - чепове с по 2 очи и плодни пръчки с по 12-14 очи или стрелки с по 5-7 очи. Средният добив от лоза при средностъблена формировка е 5-6 кг.
Подходящ е за асмовидно отглеждане. Няма склонност към изресяване и милерандаж.
Лозите не са устойчиви на мана и оидиум, но са с повишена устойчивост на ниски зимни температури и устойчиви на сиво гниене.
Съдържанието на захари в гроздето при физиологична зрелост е средно 20,3%.
То основно се използва за производство на стафиди. Те имат добър външен вид и вкусови качества.
Имаме и червени безсеменни сортове.

Той е ранозреещ сорт. Гроздето узрява към 10-15 август. Лозите се характеризират с много добър растеж. Много добра родовитост имат при формировка Омбрела с височина на стъблото 160 см и свободно падащи леторасли.
Средно тегло на грозд е 400 г, от лоза - 6,6 кг.
Гроздът е коничен, крилат, полусбит. Зърното е едро, кръгловато, месесто, хрупкаво, сладко, с приятен вкус.
Кожицата е средно дебела и плътна, но крехка и не се чувства при ядене, обагрена е тъмносиньо, покрита с восъчен налеп.
В зърното има 1-2 недоразвити семена, кухи, които не се чувстват при ядене. Подходящ е за консумация в прясно състояние.

Гроздето узрява в първите дни на септември. Лозите имат силен растеж и много добри показатели на родовитост.
Гроздът е голям - 600-650 г, коничен, понякога цилиндричен, полусбит. Зърното е едро и продълговато, без семена.
Кожицата е тънка, крехка, обагрена тъмносиньо, при дръжчицата - по-светло. Консистенцията е месеста, сочна, сладка, приятна за ядене. Съдържанието на захари е 15,9%.
Средният добив от една лоза е 9,2 кг.
Сравнително устойчив е на сиво гниене.* Вита е безсеменен сорт, създаден в Института по лозарство и винарство в Плевен чрез кръстосване на сортовете Мискет дунавски и Султанина, от Васил Вълчев, Йордан Иванов и Трифон Трифонов.
Утвърден е като нов и оригинален безсеменен сорт през 1988 г. Лозите имат умерен до силен растеж и много добра родовитост. Среднозреещ десертен сорт. При условията на Плевен узрява около 12-15 септември.
Гроздът е с тегло 200-250 г, цилиндричен, рехав, с къса здрава дръжка.
Зърното е средно едро, сплеснато или сферично, често с надлъжни вдлъбнати ивици.
Кожицата е дебела, но крехка, розово-червена до тъмносиня, със силен восъчен налеп.
Съдържанието на захари е 20,8%.
Средният добив от лоза е 3,3 кг.
Коментари