Ако искате да изградите допълнително външно пространство, може би се колебаете между беседка или тераса.

Терасата е фокусът на градинския живот и основна сцена на всички събития в къщата. Ако беседката не зависи по никакъв начин от къщата и не е свързана с нея, то терасата предполага непосредствена близост до основната сграда.

Сложността на свързването на две сгради на различни основи е плашеща. Как да изградим тераса, ако къщата вече съществува и следователно се нуждае от отделна носеща конструкция? И подобна конструкция вероятно ще струва малко повече от изграждането на лека беседка?

Някои хора вярват, че беседката може да бъде поставена практически без основа, върху камъни. Но това не е така - основата също трябва да бъде подготвена за нея, в противен случай тя ще трябва да се изравнява всяка пролет. В допълнение, такива сгради обикновено са малки, а добрата тераса се простира по цялата страна на къщата, което означава, че покривът за голяма тераса ще бъде по-скъп, отколкото за малка беседка.

Предимствата 

* На пръв поглед самостоятелната сграда на беседката ще струва по-малко. Но достойнствата на терасата компенсират относително високата й цена.

* За разлика от беседката, терасата е част от къщата, всъщност друга стая: хол-трапезария на чист въздух и при това съвсем близо до кухнята. Но поставянето на масата и най-важното почистването й след дълги събирания е много по-бързо и по-удобно. Можете дори да поставите шкаф на това място.

* Обикновено няма място за шкафове в беседката. А за да бъде удобно да готвите там, имате нужда от лятна кухня с фурна и котлони, което ще изисква допълнително пространство и сериозни инвестиции.

* Съществуващото окабеляване в къщата се използва за осветяване и на терасата - необходими са минимални промени. За да осветите беседката и пътя към нея, проводниците ще трябва да бъдат изтеглени много по-далеч.

* Терасата може да се направи много по-просторна, тъй като няма нужда да избирате допълнително място за нея в градината. В малка и вече развита зона е много трудно да се отдели площ, достатъчна за беседка.

А тераса широка 2,5 м, прикрепена към къщата и с дължина 6 м, е с площ 15 м2 - 1,5 пъти повече от беседката, а мястото визуално ще остане много по-свободно. Да не говорим за факта, че икономичната шестоъгълна форма на беседката не подхожда визуално на всеки дом и градина.

Предизвикателство за ландшафтния дизайнер 

* По-трудно е да впишете беседката в пейзажа на градината. Стоейки отделно от къщата, тя може да изглежда масивна, дори ако вътре има малко място. Трябва да издълбаете дупка в средата на градината, да проектирате и да поставите пътеки, да обградите беседката с насаждения и да създадете впечатлението, че тя стои свободно и не изглежда твърде голяма спрямо цялата площ на двора.

* Терасата е визуално част от къщата, която вече е най-масивният обект в градината. Тя няма да изглежда много по-голяма след появата на новата постройка. Това означава, че визуално градината няма да бъде променена и ще остане свободно място.

И накрая, терасата е чудесен начин за декориране на фасада. Тя може да я направи по-интересна.

Така че това е наистина страхотно решение. Но как да проектирате терасата правилно?

Ориентацията 

Известно е, че е по-добре да избягвате северната страна и да изберете югоизточната или югозападната част. Но окончателното решение зависи от някои нюанси. Ако мечтаете за тераса като тази, за да закусите със семейството си или да медитирате в тишината на ранната сутрин, имате нужда от източната или югоизточната страна.
Ако целта е да правите партита, тогава западната страна е идеална за улавяне на повече от вечерното слънце.

Не се препоръчва терасата да се ориентира строго на юг, но при умерен климат това е напълно приемливо, особено ако терасата е покрита.

Архитектурата 

* Разбира се, най-лесният начин да проектирате перфектната тераса е заедно с вашия дом. В този случай можете да включите в проекта например ъглова стая с изходи от кухнята и от хола. Тя ще бъде перфектно защитена от вятъра (участват две стени на къщата) и ще бъде по-лесно да я защитите с покрив.

* Ако се планира терасата да бъде прикрепена към готовата къща, безопасно решение е да се направи по цялата дължина на избраната стена. Това определено няма да развали фасадата. Ако архитектурата на къщата има сложна форма, съдържа например еркер, тогава отворената площ може частично да повтори контурите си - тя ще изглежда хармонично.

* По-добре е да не комбинирате входа на терасата и главния вход в къщата: мръсните обувки в трапезарията (а терасата е предимно трапезария) са очевидно излишни. Освен това стаята може да бъде затворена с подвижни остъклявания, но неотопляема: получавате хол-трапезария през лятото и вестибюл - допълнителна изолация на къщата през зимата. Тераса с подвижно остъкляване е удобно решение.

* Отворената тераса със стълбове и с лека ограда изглежда много по-ефирна и деликатна, но вероятно ще трябва да бъде покрита със снежен филм за зимата.

Просторна веранда - по-удобна къща 

Препоръчителната ширина на терасата, разположена по стената на къщата - най-малко 2 м. 2,5-3 м е отличният удобен размер. Ще се поберат маса за голяма компания, диван и ако е необходимо, шкаф.
Най-удобно е, когато подът на терасата е изравнен с пода на къщата. Това ще я издигне над земята до височината на цокъла. За да се предотврати застоя на дъждовна вода върху нея, е необходим наклон от 2% (2 см височина на 1 м дължина) от стената на къщата.

Основата 

Ако строите къща от нулата, разбира се, най-добре е да направите обща основа за нея и терасата. Ако планирате да прикачите тераса към завършената сграда, трябва да се свържете със строителен инженер, който ще ви посъветва как да сведете до минимум взаимното изместване на две сгради в тежки почви. Това също много зависи от дизайна на съществуващата сграда.

Ако е възможно, обикновено се повтаря изграждането на основата на къщата. В противен случай се търси компромисно инженерно решение.
Терасата може да има и своя собствена основа, която не е свързана с основата на къщата.

Настилка и покрив 

Подът трябва да не се хлъзга и да е устойчив на валежи. Популярни опции са дървена палубна дъска (лиственица, тиково дърво), допълнително обработена с масло или палубен лак и композитните настилки.

Декингът е идеален като подово покритие за тераса.

Терасите с отворена конструкция изглеждат изгодни, особено ако колоните вече са оплетени от увивни растения. Изглежда хубаво, но е подходящо само за безснежни региони. Дори и снегонавяването на самата тераса да не ви притеснява, съществува риск стената на къщата да се намокри.

Покривът е едноскатен, с нисък наклон, в зависимост от избрания материал. По-плосък покрив, в сравнение с къщата ще изглежда хармонично, ако покривният материал е същият.

Можете също така да направите лек сенник от поликарбонат, но привлекателността на тази опция силно зависи от общия стил на къщата.