Как да станат най-добри в домашни условия

Стафидите са един от най-разкошните десерти, които можем да си произведем и сами в домашни условия от един от най-любимите ни есенни плодове - гроздето.

Изсушеното грозде препоръчваме на всеки, който си има домашно лозе или асма. Може да си го произведе и да не купува готови стафиди за вкусните зимни сарми или интересните кейкове.

Ако не сте го правили, именно сега можете да опитате популярните и лесни почти за всеки рецепти.
Ще имате нещо домашно приготвено към зимнината, а и ще спестите някой лев.

Пък и ще избегнете консумацията на някои прибавки в промишлената гастрономия, защото в някои от купените стафиди често се намират допълнителни захари и глюкозни сиропи. Освен това купешките ги преработват със серен диоксид и сулфити, за да имат по-красив и лъскав вид и по-наситен цвят.

Ако искате да избегнете подобни добавки, стягайте съдовете за домашното сушене.

То естествено може да се направи и с други плодове, но в случая ще говорим за гроздето.



Тези бонбончета са супер полезни

Стафидите са богати на желязо, антиоксиданти, фитохимикали, калий, фибри и още много ценни за организма вещества.

В този смисъл, освен естествен десерт, те са изключително ценни за здравето, особено на децата.

Дават витамини, заздравяват косата, намаляват нивата на лошия холестерол при по-големите.

В много рецепти силно се препоръчват за поддържането на гладка и свежа кожа на лицето през зимата и за още куп други неща.

Как да си ги приготвим на слънце

Най-добре е за изсушаването на гроздовите зърна да предпочетете метода на естественото сушене на слънце. Или така поне смятат повечето хоби лозари, живеещи на село и имащи условия за целта.

Изберете си хубави и здрави чепки грозде. Ако има наранени зрънца, премахнете ги.

Измийте добре, внимателно с ножица отделете здравите зрънца, без да ги наранявате в края около дръжчицата.

Важно! Гледайте ципата им да не се разкъса – това е едно от условията за здрава и качествена стафида.

* Измийте хубаво и наредете върху решетъчен съд.

* Сложете съда на слънчева светлина.

* Проверявайте зрънцата, докато слънцето си върши работата.

Полезни съвети:

* Добре е да използвате дървена скара или дъска с дупки.

* През ден-два зърната искат разбъркване – така по-лесно ще се изпарява влагата от тях.

* При слънчево време може да станат готови за десетина дни, но може и повече, може и по-малко.

И един съвет на експерти:

* Пазете ги от домашния любимец – кучето.

Твърди се, че и в малки количества, могат да му навредят на бъбреците и да предизвикат дори бъбречна недостатъчност.
Започне ли да повръща, не е добре работата.

Лесен начин с помощта на фурната

И в домашни условия любителите лозари могат да си приготвят стафиди, които са подобни на купешките.

Добре е обаче да знаят, че не всеки сорт грозде е подходящ. Най-пригодни за направата на качествени стафиди са сортовете, чието грозде няма семки или те са от меките и незабележимите. Такива са Русалка, Русалка 1, Русалка 3, Русенско без семе, Бяло дребно без семе (Султанина), Хибрид VI-4, Тракийска перла и др.

Когато времето е влажно, тогава щем-не щем може да се наложи да използваме не слънцето, а фурната.

При една от рецептите зърната трябва да се натопят в 6% разтвор на калиев карбонат във вряла вода.

На 10 литра вода се слага около 600 г калиев карбонат. Преди да се потопят зърната се поставят в подходяща кошница, в която се оставят да се отцедят и просъхнат.

Гроздовите зърна се сушат на фурна при температура 60-70 градуса.

Някои кулинарни забележки

* Ако за сушене се използва грозде със семки, стафидите могат леко да нагарчат – на някои това не им пречи, дори им допада.

* Ако ги обработвате в тенджерата, можете да кипнете пет литра вода и да добавите в нея сто грама сода за хляб.

Пускат се вътре гроздовите чепки за три секунди – една по една.

Така зърната получават невидими микроскопични наранявания, които не се виждат с просто око - през тях ще се изпарява влагата. Чак тогава се откъсват зърната.

* Ако гроздето е с много едри зърна, те могат да се разрежат наполовина.

* Кулинарите не обичат сушенето на стафиди на слънце, защото се появяват насекоми, които обичат да пият сладкия сок от гроздовите зърна. А и от хигиенни причини.

 При сушенето на фурна след обработката с водата и содата, можете да просушавате и за час-два, но при по-ниска температура – около 30 градуса.

Стафидите са ценни зимни витаминчета, няма спор
Стафидите са ценни зимни витаминчета, няма спор
Изберете хубави гроздове за слънчевата баня
Изберете хубави гроздове за слънчевата баня
При сушене в домашната фурна температурата да е 60-70 градуса
При сушене в домашната фурна температурата да е 60-70 градуса
За домакините е лесно да се използва фурната
За домакините е лесно да се използва фурната