Как да станат най-добри в домашни условия
Стафидите са един от най-разкошните десерти, които можем да си произведем и сами в домашни условия от един от най-любимите ни есенни плодове - гроздето.
Изсушеното грозде препоръчваме на всеки, който си има домашно лозе или асма. Може да си го произведе и да не купува готови стафиди за вкусните зимни сарми или интересните кейкове.
Ако не сте го правили, именно сега можете да опитате популярните и лесни почти за всеки рецепти.
Ще имате нещо домашно приготвено към зимнината, а и ще спестите някой лев.
Пък и ще избегнете консумацията на някои прибавки в промишлената гастрономия, защото в някои от купените стафиди често се намират допълнителни захари и глюкозни сиропи. Освен това купешките ги преработват със серен диоксид и сулфити, за да имат по-красив и лъскав вид и по-наситен цвят.
Ако искате да избегнете подобни добавки, стягайте съдовете за домашното сушене.
То естествено може да се направи и с други плодове, но в случая ще говорим за гроздето.
Тези бонбончета са супер полезни
Стафидите са богати на желязо, антиоксиданти, фитохимикали, калий, фибри и още много ценни за организма вещества.
В този смисъл, освен естествен десерт, те са изключително ценни за здравето, особено на децата.
Дават витамини, заздравяват косата, намаляват нивата на лошия холестерол при по-големите.
В много рецепти силно се препоръчват за поддържането на гладка и свежа кожа на лицето през зимата и за още куп други неща.
Как да си ги приготвим на слънце
Най-добре е за изсушаването на гроздовите зърна да предпочетете метода на естественото сушене на слънце. Или така поне смятат повечето хоби лозари, живеещи на село и имащи условия за целта.
Изберете си хубави и здрави чепки грозде. Ако има наранени зрънца, премахнете ги.
Измийте добре, внимателно с ножица отделете здравите зрънца, без да ги наранявате в края около дръжчицата.
Важно! Гледайте ципата им да не се разкъса – това е едно от условията за здрава и качествена стафида.
* Измийте хубаво и наредете върху решетъчен съд.
* Сложете съда на слънчева светлина.
* Проверявайте зрънцата, докато слънцето си върши работата.
Полезни съвети:
* Добре е да използвате дървена скара или дъска с дупки.
* През ден-два зърната искат разбъркване – така по-лесно ще се изпарява влагата от тях.
* При слънчево време може да станат готови за десетина дни, но може и повече, може и по-малко.
И един съвет на експерти:
* Пазете ги от домашния любимец – кучето.
Твърди се, че и в малки количества, могат да му навредят на бъбреците и да предизвикат дори бъбречна недостатъчност.
Започне ли да повръща, не е добре работата.
Лесен начин с помощта на фурната
И в домашни условия любителите лозари могат да си приготвят стафиди, които са подобни на купешките.
Добре е обаче да знаят, че не всеки сорт грозде е подходящ. Най-пригодни за направата на качествени стафиди са сортовете, чието грозде няма семки или те са от меките и незабележимите. Такива са Русалка, Русалка 1, Русалка 3, Русенско без семе, Бяло дребно без семе (Султанина), Хибрид VI-4, Тракийска перла и др.
Когато времето е влажно, тогава щем-не щем може да се наложи да използваме не слънцето, а фурната.
При една от рецептите зърната трябва да се натопят в 6% разтвор на калиев карбонат във вряла вода.
На 10 литра вода се слага около 600 г калиев карбонат. Преди да се потопят зърната се поставят в подходяща кошница, в която се оставят да се отцедят и просъхнат.
Гроздовите зърна се сушат на фурна при температура 60-70 градуса.
Някои кулинарни забележки
* Ако за сушене се използва грозде със семки, стафидите могат леко да нагарчат – на някои това не им пречи, дори им допада.
* Ако ги обработвате в тенджерата, можете да кипнете пет литра вода и да добавите в нея сто грама сода за хляб.
Пускат се вътре гроздовите чепки за три секунди – една по една.
Така зърната получават невидими микроскопични наранявания, които не се виждат с просто око - през тях ще се изпарява влагата. Чак тогава се откъсват зърната.
* Ако гроздето е с много едри зърна, те могат да се разрежат наполовина.
* Кулинарите не обичат сушенето на стафиди на слънце, защото се появяват насекоми, които обичат да пият сладкия сок от гроздовите зърна. А и от хигиенни причини.
При сушенето на фурна след обработката с водата и содата, можете да просушавате и за час-два, но при по-ниска температура – около 30 градуса.
Коментари