Това е една чудесна идея не само за отглеждане на повече цветя у дома или на малка тераса, но и за дребни зеленчуци през есента.

Колкото по-тясна и висока е стълбата, толкова по-малко пространство ще заема във вашия двор или дом, а и растенията ще бъдат огрявани от слънцето. Тук е представена основа на 5 нива, на които се поставят пластмасови саксии.

Ще имате нужда от:

* 2 дървени стъпаловидни стойки (по ваш избор с колко стъпала),

* 5, в случая, пластмасови продълговати сандъчета за цветя,

* 1 дъска,

* пробивна машина,

* 4 болта,

* 4 гайки,

* 8 шайби,

* 20 винта и шайби с подходящ размер – за саксиите,

* 8 допълнителни винта.

Инструкции 

Нарежете дъската на три части - 2 крака и една напречна дъска. Ако не искате да го правите у дома, някои от строителните вериги магазини имат услуги за рязане на място. Но преди това трябва да сте си направили ясен чертеж с дължините на дъските, както и под какъв ъгъл ще стъпват.

Цялата философия на проекта е да свържете двата крака с напречната дъска и двете стъпаловидни части.

Пробийте два подходящи отвора в краката и стъпаловидните дъски, така че те да могат да бъдат прикрепени с два болта. Повторете с другия крак. Уверете се, че дупките са подравнени - измерете преди пробиване!

Прикрепете всеки крак към стъпалото с болтове като гайката трябва да завъртите от вътрешната страна (разбира се, за по-красиво). Повторете, докато и четирите болта са закрепени.

Поставихме краката на нашата вертикална мини градинка от вътрешната страна на конструкцията, но можете да ги поставите и от външната страна на стъпалата, ако предпочитате. Ако обаче изберете този вариант, ще трябва да измерите по-дълга част за задната дъскичка, за да отчетете добавената ширина на конструкцията.

В този момент всяко стъпало вече има прикрепен крак. Положете стълбите изправени; следващата стъпка е да прикрепите задната част на дъската, която ще ги прикрепя. Подравнете дъскичката директно върху задния ръб на конструкцията. Пробийте винтове, за да свържете дъската с краката и стълбите. Това може да изисква помощта на втори човек, който да държи конструкцията на място. Използваме 8 винта; 4 от всяка страна на конструкцията. Уверете се, че винтовете, които сте избрали, са достатъчно дълги, за да пробиете през двете дъски.
Забележка: преди да пробиете задната дъска, добра идея е да поставите саксийните сандъчета върху горното стъпало, за да се уверите, че е с правилната ширина, за да я държите.

Закрепете сандъчетата

Време е да прикачите кутиите за стъпалата. Поставете шайби в края на 20-те винта. Внимателно задръжте сандъчето на стъпалото и пробийте с винта с шайбата в основата на стъпалото. Поставихме 4 винта във всяка саксия; започнахме от „първия етаж“ и се изкачихме нагоре по структурата.

Когато сандъците са поставени, пробийте допълнителни дупки в долната част на кутиите, за да ги оставите да се отцедят добре.
Напълнете всяка от сандъците с пръст, засадете семена/разсад и ги наблюдавайте как растат.

Източник: helpfulhomemade.com