Това е много важно, за да не остава гроздето дребнозърнесто, а виното с рязък вкус.

Калият е важен елемент за лозата. И в личния двор също трябва да се обръща сериозно внимание на храненето с него, както и с магнезий.
Калият специално, активира образуването на захари, скорбяла, ароматни, вкусови и багрилни вещества. Усилва и асимилацията, което води до получаване на по-висок добив, и по-качествено вино.

Добре снабдените с калий лози преодоляват суша и студ по-лесно.
Как се познава недостигът на калий?

В началото на лятото листата от средната част на летораслите загубват зеления цвят по периферията си. После и периферията им потъмнява и се извива нагоре или надолу.

При силен недостиг листата опадват преждевременно, особено на главини с голямо натоварване.

Гроздето от недохранените с калий лози е дребнозърнесто и с намалено захарно съдържание, а виното от него има рязък, неприятен вкус.

При недостиг на калий лозите страдат по-често от гъбни заболявания и се нападат по-силно от вредителите.

Недостатъчното калиево хранене може да е причинено от временно засушаване и затруднено освобождаване на почвен калий.
Основната част от този елемент влиза в състава на глинестите минерали и почви.