Природна аптека

Малината - вкусен плод и билка

Ароматният плод съдържа цял коктейл от полезни вещества

Само 200 гр. малини осигуряват дневната доза витамин С. Природата обаче мъдро е съчетала този витамин-антиоксидант с допълващият действието му витамин Р или така нареченият комплекс от биофлавоноиди. Заради това малините се препоръчват на всички, които страдат от разширени вени (тъй като заздравяват стените на кръвоносните съдове), понижен имунитет или кръвотечения с различен произход.

Макар и в по-малки количества вкусните червени плодове съдържат и други ценни витамини - бетакаротин, В1, В2 и В9. Първите подпомагат растежа, подобряват зрението и усвояването на хранителните вещества. Фолиевата киселина (В9) пък е необходима за развитието на мозъка, гръбначния стълб и плацентата. Малините са още източник на множество минерали и микроелементи - мед, калий, калций, селен,цинк, фосфор, но най-много желязо и магнезий. Заради всички тези полезни вещества те са подходящ плод за всички бременни и малки деца.

Малината обаче е не само лакомство, но и билка. В прясно състояние тя се използва за общоукрепващо и тонизиращо средство. През зимата замразени, сушени или на компот (тъй като не губят ценните си качества и след термична обработка) плодовете се използват като средство за понижаване на висока температура и против простуда.

Наред с плодовете, в народната медицина се употребяват и листата на малината. Чаят от малинови листа лекува стомашно-чревни проблеми - диария, киселини, колики, а външно се използва при кървящи венци и възпаления в устната кухина. В същото време малиновите листа са и женска билка - използват се както при проблемно забременяване, така и за по-леко раждане.

Малините са подходящо лакомство и билка за всички възрасти. Единствено трябва да ги избягвате в случай, че сте алергични или страдате от болни бъбреци, тъй като съдържат известно количество оксалати. На всички останали, добър апетит!