Българските се изкупуват по 25 ст./кг на едро на тържището в Любимец

Нискокачествени гръцки дини подбиват цените на българския пазар, оплакаха се производители. Те се предлагали у нас по 20 ст./кг. Това бил мотивът и на търговците да изкупуват по 25 ст./кг родните дини, колкото е цената на едро на тържището в Любимец.

Според бостанджиите гърците продават скъпо първото си качество продукция в Германия и Италия, а второто пласират на символични цени у нас. Затова и дините от Гърция на родния пазар не били толкова сладки, колкото са българските.

По справка в гръцките аграрни медии в момента цената на едро в южната ни съседка варира от 18 до 20 евроцента за килограм, а големите дини производителите продават по 50 евроцента.

Като цяло тази година брането у нас закъснява с около 10-15 дни, както на ранната диня – от 10 юли, така и на по-късната – която излиза в момента. Затова за добиви е рано да се говори, но бостанджиите се надяват да са над чертата и да излязат на печалба. Ако миналата година са вадили 4-5 тона/дка по долината на река Марица и около 3 т/дка в полупланинските землища, то тази ще е с 1-1,5 т по-малко.

Заради лошото време в края на пролетта производителите и днес продължават да се борят с болести, доколкото могат. „Пръскаме на 5-6 дни, но не можем да си изплатим разходите, ако трябва да спазваме точно рецептата от агронома. На едно пръскане даваме по 1000 лева, ако трябва да е всяка седмица, няма да остане нищо за нас, трябва да продаваме не на 25 ст. борсова цена, а например на 70 ст./кг, както е на пазара“, пресмятат стопаните.

Още за пазара на дините четете в новия брой на в. "Български фермер" от 2-8 август