Това пита Венета Желева, която го наблюдава по няколко дръвчета в градината си

Смолотечението се среща основно при костилковите овощни видове – череша, вишна, кайсия, слива и праскова. Най-често причината се дължи на нападение от различни болести, които са проникнали в растителния организъм след наранявания.

При черешата и кайсията появата на смолотечение може да е свързано и с измръзването на камбиалната тъкан и образуването на т. нар. мразобойни петна по ствола и долните части на скелетните клони.
Решението е да се варосат стъблата и основата на скелетните клони, както и обвиването им с амбалажна хартия до голяма степен може да предотврати измръзването.

Бактерии
Смолотечение може да се предизвика от бактериален пригор. Вследствие се получават хлътнали или подпухнали язви, с тъмен цвят и интензивно смолотечение по стъблата и клоните. Борбата срещу тази болест се води чрез изрязване и унищожаване на нападнатите части при зимната резитба и замазване на раните с блажна боя или 10% разтвор от меден сулфат. Дръвчетата се пръскат с бордолезов разтвор 1%-ов разтвор през есента по време на листопада и рано напролет преди разпукване на пъпките.

Ранно кафяво гниене
Тази опасна болест също може да причини смолоточение. Рано напролет заразата опожарява цветовете и след това преминава върху клонките, които изсъхват заедно с листата върху тях. Инфекцията достига и до по-дебелите скелетни разклонения, които изсъхват или се покриват с язви и раковини, придружени от интензивно смолотечение.
Борбата се води чрез изрязване до здраво на всички изсъхнали клонки, събиране и унищожаване на мумифицираните плодове, неколкократни пръскания на дръвчетата.

Смолотечение се наблюдава по клоните и стволовете на дръвчетата. Най-често се среща при костилковите видове.
Смолотечение се наблюдава по клоните и стволовете на дръвчетата. Най-често се среща при костилковите видове.