Отглеждането на твои собствени зеленчуци е един чудесен и ефективен начин да намалиш вредните въглеродни емисии и да подпомогнеш опазването на околната среда. Вероятно знаеш колко е важно да избираш местната продукция, тъй като това намалява безбройните транспортни дейности, необходими за доставяне на храна до супермаркетите. Е, най-добрият начин, по който можеш да направиш това, е да си засадиш продукция в двора. Избирайки домашното градско градинарство, ти имаш контрол над своите посеви и сам избираш как точно да ги отглеждаш.

Освен това, вместо да ходиш до далечния супермаркет, можеш да си отпочинеш като разгледаш няколко ротативки. Страхотният бонус без депозит може да допринесе за печалба, която да вложиш в твоята градина, преливаща от вкусни домашни плодове и зеленчуци. Ако терминът градско градинарство ти е непознат, не се притеснявай. В следващите параграфи ще ти дадем ефикасни съвети, с които ще създадеш градината на мечтите си и ще подпомогнеш пречистването на въздуха.

Научи всичко за градинарството

Това се отнася за всички, които са нови в градинарството. Преди да засадиш първото семе в градината си, направи щателно проучване. Има безброй ресурси онлайн: можеш да се консултираш с Министерството на земеделието, храните и горите, да потърсиш ефикасни съвети в Pinterest или пък да изгледаш няколко YouTube видеа. Също така, можеш да си купиш или вземеш назаем книги, свързани с темата за градско градинарство и създаването на собствена градина.

Важно е да се поинтересуваш какъв е климатът в твоето населено място, кои зеленчуци са най-подходящи за почвата в градината ти и кои са най-благоприятните места, на които можеш да ги засадиш. Препоръчително е да записваш „прогреса” си в тетрадка през първата година. Отбелязвай точно какво, къде и кога си засадил. Не забравяй да вписваш и резултатите от всеки посев. По този начин ще улесниш целия градинарски процес през следващата година и ще се радваш на още по-добри резултати.

Саксии и повдигнати лехи

Новите градинари могат да се ориентират към закупуването на саксии и изграждането на повдигнати лехи. Това е препоръчително за тези от вас, които се притесняват от качеството на почвата в двора или размера на корените на дърветата. Саксиите и лехите са една чудесна алтернатива, която ще ти позволи да засееш любимите си зеленчуци, без никакви проблеми.

Благодарение на саксиите, ще можеш да контролираш почвата, да защитаваш растенията от градински твари и дори да преместваш посевите си на по-слънчеви места, когато пожелаеш. Повдигнатите лехи са подходящи за по-мащабно градско градинарство. Те също ще ти осигурят отлично качество на почвата, по-добро оттичане на водата и по-лесна поддръжка. Плевелите почти няма да са проблем, а ако лехата ти е по-висока, дори няма да се налага да се навеждаш, за да работиш по градинката си.

Направи си компост

Както разбрахме, саксиите и повдигнатите лехи са чудесна опция. Но не можем да отречем, че бюджетът ти определено ще бъде засегнат от всичките неща, необходими за една райска градина. Точно затова е много по-добре да си направиш органичен компост, вместо да купуваш този, който се продава по магазините. Ако ториш градината по този начин, ще спестиш пари и ще се чувстваш напълно удовлетворен, че не си замърсил природата допълнително.

Както знаеш, всички боклуци отиват в сметища, които са една от главните причини за огромните емисии на метан. В края на вегетационния период, събери всички отпадъци от растенията, които не дават продукция, и ги компостирай за следващия сезон, заедно с отпадъците от храна.

Избери „най-лесните” зеленчуци

За да си спестиш разочарованието, проучи кои са най-плодородните и лесни за отглеждане зеленчуци, подходящи за градско градинарство. Някои от най-препоръчваните опции са марули, репички, билки, домати и грах. В интернет можеш да откриеш огромен списък на още подобни растения.

Засаждането на семена има редица предимства. Възможността да придобиеш по-голямо разнообразие от сортове и да имаш пълен контрол над растенията си от самото начало са само две от тях. Въпреки това обаче, много млади градинари предпочитат да купят и засадят млади растения от градинарския магазин, тъй като резултатите са по-бързи и удовлетворяващи.

Засаждай достатъчно

Увери се, че списъкът ти със зеленчуци, които искаш да засадиш в твоята градина, е достатъчно изобилен. Старай се да засаждаш задоволителни количества, за да имаш възможност да си хапваш домашни зеленчуци, когато и колкото поискаш.

Поливай отговорно

Разбира се, че водата е важна за зеленчуците. Въпреки това обаче, трябва да бъдеш отговорен и да не злоупотребяваш с количеството вода, което използваш, тъй като това също оказва влияние върху екологичната среда. Добра идея е да използваш стар варел, в който да събираш дъждовна вода. След това можеш да я използваш да полееш своите посеви, без да харчиш излишна вода от чешмата.

Винаги избирай естественото

Няма нужда да използваш химически препарати, за да се справиш с градински вредители, които са неотменна част от всяко градинарско начинание. Подобни вещества са опасни за здравето на всеки, който консумира въпросните зеленчуци. Освен това, те вредят изключително много и на самата растителност. Сред най-популярните естествени начини за справяне с вредителите е привличането на насекоми, които са благоприятни за растенията.

Друго нещо, което можеш да направиш, е да си създадеш свой собствен спрей против вредители. Ще са ти нужни достъпни битови съставки, като сода за хляб и лютив сос. С тях ще успееш да си направиш спрей против вредители или лепкави капани.