Кои фактори спомагат за натрупването на нитрати/нитрити във фуражните култури, коментар на специалисти от Университета в Мисури

Миналият месец в американския щат Мисури умират 200 крави. Според специалисти от Ветеринарната диагностична лаборатория към Университета в Мисури причината е в

изхранваното сено с високо съдържание на нитрати,

съобщава Аgriculture.com. Причината за лошото качество на сеното може да са климатичните условия миналата година, когато обилни дъждове се редуват с продължителна суша, а след горещините следват застудявания. Заради природните катаклизми тревата на пасищата расте лошо, затова фермерите внасят прекомерни дози азотни торове, за да избегнат недостиг на сено в бъдеще.

Азотът е важен елемент за растежа на растенията и затова необходима част от глобалните хранителни системи. Но когато концентрациите на азот са прекалени, възникват проблеми.

Основните източници на азот - растения, вода и въздух, са взаимно свързани. Фермерите могат да вземат правилни решения за управление на плодородието, но не могат да контролират околната среда (валежи, температура, слънчево греене, смяна на сезоните и др.), което влияе на концентрацията на азот в селскостопанските култури и в системите за водоснабдяване.

В случай на дисбаланс концентрацията на нитратен азот и неговата най-токсична форма - нитритният азот, може да бъде достатъчно висока или в растенията, или във водата, да нанася вреди и дори да убие животните.

Нитратите са една от двете форми на азота, които растенията поглъщат от почвата. Растенията използват нитратния азот в почвата за производството на аминокиселини - изграждащите блокове на протеините. Но когато условията на околната среда имат задържащо развитието действие, растенията не могат да превръщат нитратите толкова бързо в протеини. По този начин те се натрупват в тъканите на растенията.

Защо е опасно отравянето с нитрати?

Острото отравяне на нитрати/нитрити е предизвикано от присъствието на нитрити в кръвта на равнище, достатъчно да предизвика недостиг на кислород до определен орган (аноксия). Нитритите се съединяват с хемоглобина на еритроцитите с образуване на метхемоглобин, който не може да транспортира кислород към тъканите в организма. По този начин транспортирането на кислорода пряко зависи от количествата нитрити в организма.

При поразените животни недостигът на кислород води до това, че лигавиците им посиняват, а метхемоглобинът - до това, че кръвта става шоколадово-кафява. Тези симптоми показват остро отравяне с нитрати/нитрити.

Равнищата на нитрати във фуражите може да бъдат разделени на четири категории на използване:

* безопасни;

* рискови;

* опасни;

* токсични.

Затова още

при покупката животновъдите трябва да изследват сеното

Да изяснят какви са били климатичните условия през сезона, какви торове са внасяни на пасището и накрая - да проверят сеното за нитрати с комплект за бързо тестване. Няколко капки киселина стават тъмносини върху разчупени стъбла с високо съдържание на нитрати.

* Синият цвят показва необходимост от количествен тест за нитрати: при по-малко от 2500 промила - сеното е безопасно;

* над 5000 промила - рисково;

* над 10 000 промила - в никакъв случай да не се изхранва.

Водата за поене на животните също може да съдържа достатъчно количество нитрати, за да предизвика остро отравяне.

Когато водата съдържа нитрати, нитрити или и двете, допустимото количество нитрати/нитрити във фуража трябва да е по-ниско.

Ако животните постепенно се приспособяват към нитратите и не изпитват никакъв друг стрес, равнището на нитратния азот (2500 части на милион) може да бъде приемливо. Безопасното равнище на нитрати/нитрити е невъзможно да бъде установено заради променливите: широк диапазон на толерантност на отделните животни, променливостта на превръщането на нитрати в нитрити, историята на хранене, равнището на заболеваемост в стадото и условията на околната среда.

Внимание! Дори малкото количество нитрити може да е смъртоносно

в сравнение с нитратите. По възможност съдържанието на нитратен азот в питейната вода трябва да е по-ниско от 10 части на милион и да не съдържа нитрити. Дажбата трябва да съдържа по-малко от 700 части на милион нитратен азот и да не съдържа нитрити.

Субклиничното отравяне с нитрати/нитрити е трудно да бъде диагностицирано, защото други състояния, за които отговарят нитритите напълно или частично, са аналогични на симптомите, предизвикани от инфекциозни и неинфекциозни заболявания.

Експертът по хранене на едри преживни животни Ерик Бейли обяснява, че

първата помощ на пострадалите от нитрити крави

е да се добави в дажбата малко царевица, за да се ускори придвижването на токсичното сено в храносмилателния тракт на животните и да се изведе от организма максимално бързо.
Завеждащият отделението по токсикология в лабораторията на Университета на Мисури Тим Евън обяснява, че студеният фронт създава допълнителни проблеми. Кравите усещат предварително промените на времето и започват да преяждат преди застудяване с препълване на търбуха. И дори "гранично" токсичното сено, което не предизвиква проблеми при нормално потребление на фураж, става потенциално токсично в препълнения търбух.

Най-уязвими са бременните крави и неродените телета, които могат да загинат в майчината утроба заради недостиг на кислород.

Фактори за натрупване на нитрати/нитрити

1) Прекомерно внасяне на оборски тор или промишлени азотни торове;

2) Недостиг на вода (суша);

3) Студено време.

4) Царевицата, соргото и редица фуражни растения често натрупват небезопасни концентрации на нитрати/нитрити в условията на суша.

5) А след като завали дъжд на растенията им трябват около две седмици нормален растеж, преди концентрацията на нитрати да се върне на безопасното равнище.

Завеждащият отделението по токсикология в лабораторията на Университета на Мисури Тим Евънс препоръчва на фермерите още при покупката на сеното да го изследват за нитрати и нитрити
Завеждащият отделението по токсикология в лабораторията на Университета на Мисури Тим Евънс препоръчва на фермерите още при покупката на сеното да го изследват за нитрати и нитрити