Индустриално производство в еврозоната и в целия ЕС отбеляза спад през февруари, който заличи отскока през януари с оглед на удължените или въведени нови по-строги противоепидемични мерки на стария континент заради коронавирусната пандемия.

В същото време производството в България стабилизира на януарското ниво, отчита Евростат.

Производството в рамките на целия ЕС се понижи през февруари с 0,9% спрямо януари, когато нарасна с 0,8%, докато в еврозоната се сви с 1,0% след повишение с 0,8% месец по-рано. По този начин европейското индустриално производство се понижи по-сериозно за пръв път след неговите сривове през март и април 2020 година, когато икономика в Европа все още бяха под влияние на шока от първата вълна на коронавирусната пандемия и въведените заради нея национални локдауни на стария континент, предава БНР

Спад през февруари беше отчетен във всички основни индустриални групи, като производството на капиталови стоки (на средства за производство) се сви в еврозоната и в целия ЕС с 1,9%, енергийното производство отбеляза спад съответно с 1,2% и с 0,7%, производството на потребителски стоки с дълготрайна употреба се понижи съответно с 1,1% и с 1,0%, а на недълготрайни стоки - с 0,1 на сто.

Спрямо година по-рано производството в еврозоната през февруари 2021 г. се понижи с 1,6% след слабо повишение с 0,1% през януари, а в рамките на целия ЕС - с 1,1% след повишение с 0,4% месец по-рамо. Това понижение обаче е далеч по-скромно от драматичните сривове по време на първата вълна на коронавирусна пандемия през пролетта на 2020 г.

В същото време промишленото производство в България остана през февруари на нивото от януари, когато то нарасна с 1,0%.

Спрямо февруари 2020 г. обаче промишленото производство в България отбеляза спад с 3,4% след понижение с 3,1% през януари, свивайки се дванадесети пореден месец, след като за последно беше отчетна стагнация (нулев растеж) през февруари 2020 г.

Пет други страни членки на ЕС отчитат по-голям спад на индустриалното производство на годишна база през февруари.