Кои са най-популярните сортове
„В предходни броеве на вестника с интерес прочетох материалите за българските и канадските сортове череши. Предстои ми да засадя няколко нови дръвчета. Моля да напишете и за по-популярните европейски сортове череши.“
Мария Тодорова
Бигаро Бюрла
Френски сорт, един от най-разпространените от групата на хрущялките.
Дървото е с умерен до силен растеж, образува широка пирамидална, средно гъста корона. Цъфтежът е средноранен, опрашва се от сортовете Ван, Наполеон, Райниър и др.
Дървото започва да плододава на 4-5-ата година, има добра родовитост.
Сортът има известна чувствителност към късните пролетни мразове. Слабо чувствителен е на сачмянка и ранно кафяво гниене, силно чувствителен е на цилиндроспороза. Плодовете се напукват, ако по време на зреенето има валежи.
Черешите узряват към 15-20 май. Те са много едри, със сърцевидна форма. Плодовата кожица е дебела, тъмночервена, с гланц. Плодовото месо е плътно, тъмночервено, сладко, леко кисело, сочно, отлични вкусови качества. Сокът е червен.
Черешите са подходящи за консумация в свежо състояние, както и за преработка в компоти.
Кордия
Чешки сорт.
Дървото е със силен растеж, короната е средно гъста. Цъфтежът е средноранен до късен, опрашва се от Ван, Регина, Сам, Суитхарт и самофертилните сортове череши.
Дървото има средна устойчивост на зимни студове и повратни пролетни мразове.
Проявява добра устойчивост на цилиндроспороза и не се напада от черна черешова листна въшка.
Плодовете са устойчиви на напукване.
Характерно за дървото е оголването на клоните, ето защо трябва да му се прави подходяща резитба.
Черешите узряват през втората десетдневка на юни. Те са много едри, закръглени, сърцевидни. Плодовата кожица е дебела, тъмночервена, с гланц. Плодовото месо е червено, плътно, хрупкаво, с много приятен вкус. Сокът е светлочервен.
Черешите са подходящи за консумация в свежо състояние, както и за преработка в различни продукти.
Дроганова жълта
Германски сорт.
Дървото е силно растящо, короната е кълбовидно-пирамидална, рядка. Цъфтежът е късен. Опрашва се от Наполеон, Румънка, Бинг, Ламберт, Стела.
Дървото има сравнително добра устойчивост на зимни студове, а плодните пъпки са с добра устойчивост на повратни пролетни мразове.
При валежи по време на узряването плодовете се напукват.
Черешите узряват към 20 юни. Теса средно едри, закръглени, с бъбрековидна форма. Кожицата е светложълта и много крехка. Плодовото месо е жълто, сладко, с лека киселинност. Сокът е безцветен.
Черешите са подходящи за консумация в свежо състояние, както и за преработка в различни продукти.
Джорджия
Сравнително нов италиански сорт.
Дървото има умерен до силен растеж, короната е рядка, пирамидална. Нуждае се от специална резитба, за да не се оголят скелетните клони.
Встъпва в плододаване на четвъртата година.
Тъй като има късен цъфтеж, за опрашване се нуждае от късноцъфтящи сортове – Сънбърст, Лапинс, Кордия.
Има добра устойчивост на болести и неприятели. Плодовете не се напукват.
Черешите узряват около 20-25 юни. Те са едри, сърцевидни. Кожицата е тъмночервена, с гланц, средно дебела. Плодовото месо е плътно, хрупкаво, светлочервено, с добър вкус. Сокът е светлочервен.
Плодовете са подходящи за свежа консумация, както и за преработка в различни продукти.
Аида
Унгарски сорт.
Дървото има умерен растеж, а короната има изразена етажност. Цъфтежът е ранен.
Черешите узряват почти едновременно в края на май – началото на юни. Плодовете са едри, със сърцевидна форма и дълбока дръжчена ямка. Кожицата е тъмночервена – почти черна, лъскава, със светли петънца. Плодовото месо е тъмночервено, с приятен аромат, много твърдо и с отлични вкусови качества.
Кристина
Чешки сорт.
Дървото е с умерен растеж. Встъпва рано в плододаване, има редовна и добра плодовитост.
Цъфтежът е ранен, опрашва се добре от сортовете Аида, Ванда, Лапинс, Рита, Суитхарт.
Черешите узряват в началото на юни. Могат да останат на клоните продължително време.
Плодовете са едри. Плодовата кожица е тъмночервена. Плодовото месо е полухрупкаво, червено, слабо кисело, сладко.
Плодовете са устойчиви на напукване.
Кармен
Унгарски сорт.
Дървото има умерен до силен растеж, короната е средно гъста.
Подходящи опрашителе са сортовете Канада Джайънт, Съмит, Кордия и др. Дава редовна и добра реколта.
Черешите узряват в началото на юни. Те са много едри, с бъбрековидна форма и дълга дръжка. Кожицата е червена, а плодовото месо е средно плътно, червено до тъмно, много сочно, с много добър вкус.
Плодовете може да се напукат при валежи по време на узряването им.
Биг Лори
Френски сорт.
Дървото е със силен растеж. Има висока и редовна родовитост. Подходящ опрашител е сортът Лори Блум.
Черешите узряват в края на май. Те са много едри, тъмночервени, с блясък. Плодовото месо е стегнато, ароматно, с добър вкус.
Сортът е слабо чувствителен на късно кафяво гниене. Плодовете се напукват слабо.
Ърли Лори
Френски сорт.
Дървото има среден растеж, короната му е средно гъста, а клоните са увиснали.
Встъпва рано в плододаване и има редовна родовитост. Опрашва се добре от сортовете Лори Блум, Косара, Бигаро Бюрла.
Черешите узряват в средата на май. Те са едри, тъмночервени, с плътна консистенция и добър вкус.
При валежи по време на зреенето плодовете може да се напукат.
Рита
Унгарски сорт.
Дървото има умерен растеж, а короната му е кълбовидна, с увиснали клони. Цъфтежът е ранен до средноранен. Опрашва се добре от сортовете Бигаро бюла, Лапинс, Каталин, Суитхарт.
Черешите узряват много рано – в началото на май. Те са много едри, с полуплътна консистенция и много добър вкус. Кожицата им е червена.



Коментари