Особено важно е подсилването на имунната система

С идването на есента и захлаждането на времето идват и есенните настинки и грипове. Много е важно през този период да вземем превантивни мерки срещу дебнещите болести, за да не боледуваме не само през есента, но и през зимата.

Има няколко неща, които можем да направим за себе си, за да укрепим имунната си система и да се изчистим от остатъчни­ инфекции и бактерии от минали заболявания:

Като начало не е хубаво да се пренебрегват ваксините и лекарствените средства (в това число и хомеопатични), които засилват организма.

Не подценявайте и народната медицина. Трябва да знаете, че редовната употреба на чесън и лук в някои случаи могат да заменят лекарствата. Приемането на чесън два пъти на ден укрепва имунната система и има мощен лечебен ефект при съмнения за настинка.
Витаминният дефицит също не е за пренебрегване. Започнете деня си с прясно изцеден сок от лимон или портокал с една лъжичка мед. Специалистите препоръчват също парче зеле, ряпа или цвекло. Доказано е, че соковете от зеленчуците са по-полезни, отколкото консумирането им в натурален вид. В състава на зеленчуковите сокове не попадат вредните хербициди - те остават в целулозата.

Плодовете също са богат източник на витамини. Желателно е да изяждате по 2 ябълки и 2 портокала на ден. Портокалите може да замените с други цитруси - лимон или грейпфрут.

Няма по-приятно и стоплящо средство през дъждовните студени вечери от чаша горещ чай. Натуралните чайове са богати на витамини, особено комбинирани с лимон и мед. Не се заблуждавайте обаче - ароматните чайове с вкус на ванилия и канела не влизат в числото на полезните, а само на вкусните. Ако искате наистина да ползвате топлата напитка като превантивна мярка срещу настинка, купете си истински ментов, липов, шипков или друг билков чай. А още по-добре е да си купите билките и сами да си го приготвите у дома.

Според последните медицински изследвания боровинките притежават най-високи показатели за повишаване на имунитета. Закаляването на организма позволява да се избегнат настинките и да се намали общата чувствителност към тях.

Всекидневните физически упражнения също помагат за каляването на организма. Дори една дълга разходка е безкрайно полезна. Разбира се, тя трябва да бъде съобразена с времето, защото не е особено полезно да вдишвате студен въздух през устата.

И накрая: Не прибягвайте към лекарства веднага щом вдигнете температура. Температурата е естественият начин на организма да се бори с вирусите. Когато приемате прекалено често лекарства, организмът губи собствените резистентни способности. Приемайте лекарства, само ако температурата е над 38 градуса.