Дали още има някой, който да не знае, че копривата е безценна билка, както за нас хората, така и за домашните ни любимци, а и за растенията в градината?
Богата е на витамини А, В2, С, D, съдържа важни нутриенти като антиоксиданти, аминокиселини, хлорофил. Освен това е отличен източник на калций, калий, йод, манган, а не на последно място и на желязо.
Тя помага при уринарни проблеми, такива с простатата, камъни в бъбреците, анемия, грипни състояния, настинки, алергии. Спира кървенето, пречиства кръвта, успокоява болката, действа при артрит, ревматизъм, остеопороза, стимулира имунитета и много други.
Пипаме я само с ръкавици
Паренето се облекчава със сода
В парливите клетки на копривата се съдържат хистамин, ацетилхолин, серотонин, мравчена киселина. Жилването, особено по нежни участъци на кожата, предизвиква болка, сърбеж, подуване.
Странното обаче е, че когато тези химични вещества попаднат на болезнено място по други причини, болката намалява. Учените смятат, че съставките на парливите клетки се намесват в начина, по който тялото предава сигналите за болка до мозъка.
Когато берете коприва в големи количества, използвайте здрави и плътни ръкавици. Младите стръкчета пък се хващат с два пръста, като се избягва най-вече горната повърхност на листата.
Ако все пак се случи копривата да ви ужили, направете си пастичка от сода и вода. Нанесете на мястото, за да успокоите възпалението.
Билката в кухнята
Преди ядене, попарете с гореща вода
Феновете на здравословното хранене превземат нови и нови върхове на гастрономията. Все по-често се появяват рецепти за ястия с плевели, за които не бихме се и замислили. И копривата не отстъпва в това отношение.
Листата й се използват в множество вкусотии, а дори не се усеща, че хапвате точно нея. Важно е зеленийката да бъде добре измита и сварена или поне попарена с гореща вода, за да спре да жили.
Копривата може да замести босилековото песто или спанака, да се превърне във вкусна супа, да се прибави към ризото, яйца, спагети, фетучини, картофи, да влезе в състава на модерните смутита.
За полезният чай си знаете, но знаете ли, че може да се използва и с козметични цели?
И в градината...
Лечение и подхранване
За полезните настойки от плевели ви разказахме скоро. Някой вече опита ли?
Бързият метод осигурява резултати, но трябва да се прилага многократно. Докато копривеният тор, получен бавно, дава забележими ефекти само след едно-две третирания на растенията в градината.
Необходима е кофа или друг голям съд, който да напълните с листа и стъбла. Зелената маса се затиска с тежък предмет (тухла, плочка или друго). 1/2 от кофата се запълват с вода, за да остане място за пяната по време на ферментационните процеси. Използва се дъждовна вода (нехлорирана). Мястото на копривения тор е далеч от къщата и всекидневните ритуали, защото мирише лошо. Добре се получава на шарена сянка.
Ферментацията протича за 1 до 3 седмици в зависимост от температурата. Щом сместа спре да бълбука, готова е. Трябва да се прецеди. За почвено подхранване се разрежда 1:10 с вода, а за листно 1:20.
Билето помага и на домашните любимци

Домашните любимци също могат да се възползват от полезните свойства на копривата. Тя действа чудесно на храносмилателната им система, тонуса и енергията, при евентуални алергии, проблеми с козината и кожата.
Малко сушени и стрити листа, добавени към храната, ще се отразят добре на цялостното здравословно състояние на кучето.
След баня в козината и кожата на четрикракия приятел може да се втрие отвара от коприва. Резултатът е блестяща, мека и здрава козина.
Шампоан, лосион, олио, сапун и още

При изгаряния, екземи и други кожни проблеми, копривата помага. Лесно се извличат полезните й вещества дори в обикновен зехтин, с който да се третират наранените участъци.
В буркан се налагат свежи или сушени листа и се заливат със зехтин или друго растително олио, например кокосово. Престоява така до 3 седмици, като всекидневно се разклаща. Инфузията се прецежда и се съхранява в тъмен стъклен съд далеч от слънчева светлина. Преди употреба се разрежда с още олио и задължително трябва да се направи тест за чувствителност.
Същата инфузия може да се добави към шампоан за коса. Копривата подхранва и заздравява косата. Изплакването с чай от коприва действа чудотворно на косъма. Добавя блясък, намалява омазняването, оптимизира растежа, насища пигментацията.
Доматите и розите не са ѝ фенове
С течността засилвате и компоста
Копривеният тор е богат на желязо, но не всички културни растения се нуждаят от такова подхранване. Профилактично - да. От време на време - да. Но не и редовно, както някои градинари практикуват.
Доматите и розите не са фенове на желязото, като хранителен елемент. За тях са достатъчни 1-2 внасяния през вегетацията. Най-добри резултати дават листните зеленчуци, подхранени с ферментиралата течност. Или онези растения, които се изживяват като големи гладници.
Най-добре е да започнете първо с ниски дози, които в последствие да увеличавате.
Копривеният фермент може да се поддържа наличен само чрез добавяне на още листна маса и вода. В края на сезона неизползваните количества ще подобрят компоста.
Коментари