Физалисите са членове на семейството на “нощните сенки” (Solanaceae). Имат си отделен род и към него принадлежат над 70 вида, но има само двайсетина, чийто плодчета са ядливи. Повечето видове роизхождат от Америка, а по-конкретно районите със субтропичен и топъл климат.
В зависимост от вида растенията могат да достигнат до 3 метра. Облистени са добре. Цветовете са много характерни. А най-отличителната им черта са плодчетата и тяхното “хартиено” покритие. Всъщност името е дадено заради характерната форма на обвивката. Physalis означава пикочен мехур. Независимо от неподходящата асоциация, плодовете намират приложение в необикновени сладки изкушения.
А ето кои са най-често срещаните физалиси в градината.
Китайски фенер
Той е студоустойчив и леко опасен
У нас този физалис е познат още като мехунка или вълча ябълка. Развива се добре навсякъде. Няма претенции към почвата. Изключително устойчив е на ниски температури и на много високи. Размножава се бързо благодарение на кореновата си система и превзема площи доста агресивно. Обича вода.
Цъфтежът започва през лятото, а скоро се появяват и фенерчетата. Те запазват цвета си, дори в изсушено състояние, поради което намират място във флористиката и приложните изкуства.
Всички части на растението са отровни освен малките зрели плодчета без обвивката. Те са богати на витамин С и физиалини. Въпреки това не се препоръчват за наяждане.
Могат да се хапват в прясно или изсушено състояние. Намират приложение в народната медицина и фитотерапията. Твърди се, че помагат на бъбреците, пикочните пътища, при подагра и ревматизъм, а и че стимулират имунитета, облекчават кожни проблеми.
Листата и корените се употребяват в китайската медицина, но няма научни доказателства, че билката е ефикасна.
Инка бери е с приятен вкус
Може да достигне 2 метра
Physalis peruviana е вид, култивиран в някои части на Америка.
Историята му може да се проследи до времето на инките.
Днес инка бери, златна череша, перуанска земна череша или пок пок, както още се нарича, расте в диво състояние в много райони.
Екзотичните му плодчета са много богати на витамини, минерали и хранителни вещества. Имат редица лечебни свойства, дори е доказано, че действат добре при диабет, високо кръвно и ракови заболявания. Намират широко приложение в сладкарството и кулинарията.
Размножаването на инка бери става чрез семена и резници. Според много градинари се отглежда подобно на доматите. Изисква много вода и съвсем леко подхранване, само ако е необходимо.
В условия на умерен климат плодчетата узряват в края на лятото.
Растенията се повреждат от първите слани, но може да се приберат или да се заложат резници.
Мексиканско томатио
Зелено е и е чувствително на ниски температури
Ph. Ixocarpa или Ph. philadelphica достига около 60 см височина. Одомашнено е в Мексико, откъдето идва и в Европа.
Растенията се развиват добре при различни почвени условия с добър дренаж и много хранителни вещества. Изискват умерени до високи температури, много слънце. Чувствителни са на студ, затова в края на зимата се прави разсад, който се засажда на открито от април.
Плодовете узряват в средата на лятото, имат сладък, необикновен вкус. Консумират се свежи или в различни супи, десерти, ястия. Могат да се консервират. От тях се приготвя и мексиканска салца. Добър източник са на фибри и витамини.
Твърди се, че още от древността се използват за лечение на главоболие и болки в стомаха.
Няколко са сортовете, които се култивират. Плодовете им варират по размер и цвят, но най-често са колкото топка за голф и в зелен или виолетов цвят. Сортът Амарила обаче е със жълти плодове.
Ягодов домат
Растенията са сравнително компактни
По отношение на изискванията си Ph. Pruinosa е много сходен с останалите физалиси. Образува компактно едногодишно храстче със сърцевидни листа. Приспособява се лесно и расте бързо. Има голяма декоративна стойност. Може без проблем да се отглежда в контейнер.
Цялото растение е отровно (съдържа соланин) с изключение на зрелите и освободени от “пакетчето” плодове.
Цъфти в жълто, а зрелите плодчета също са такива. На вкус са сладки, леко кисели, с аромат на ягода или ананас. Могат да се хапват в свежо състояние. Когато преминат термична обработка, отделят силен аромат на боровинкови мъфини, според някои готвачи.
Джудженце
Има аналгетични свойства
С височина между 20 и 50 см Physalis minima е един от най-дребните видове. Листата му не са овласени. Цъфти в нежно, кремаво жълто.
Кутийката на плода става сламено кафеникава, когато той узрее напълно.
Самият плод е ярко жълт, има черешов аромат. Интересно е, че може да бъде пренасян от вятъра заради въздушното пространство между него и защитната му обвивка.
Джудженцето има сходни изисквания с останалите физалиси, но не е много познат заради дребните плодчета и защото има склонност да се превръща в плевел.





Коментари