Витамините и микроелементите са основни микроелементи, които имат много общи биологични и метаболитни функции. Въпреки че се изискват само в минимални количества, както витамините, така и микроелементите са необходими за оптимален растеж, репродуктивна функция и здраве във всички етапи на производството на домашни птици, категорични са специалиситите .

Метаболитните функции на витамините и микроелементите са тясно свързани и е добре известно, че дефицитът на единия може да попречи на използването на другия и обратно, напомнят от feednavigator.

Тези видове взаимовръзки с хранителни вещества са сложни. Но освен няколко витаминно-минерални синергизма (помислете за благоприятната връзка между витамин Е и селен), съществува и възможността за витаминно-минерален антагонизъм (например, прекомерният прием на мед може да доведе до дефицит на витамин С). Антагонистичните взаимоотношения са по-малко известни от синергичните ефекти, но могат да окажат пагубно въздействие върху здравето и работата на животните.

На вниманието на фермерите: Прекомерният прием на един витамин или минерал може да доведе до смущения, като създаде дефицит или прекомерно задържане (токсичност) на друг.

Хранително причинените дефицити на специфични витамини и / или микроелементи не са рядкост във фермерската практика.

Но и натрупването на едно хранително вещество може потенциално да попречи на използването на друго хранително вещество. И по този начин да се превърне в „антивитамин“ или „антиминерал“.