Мястото в малките дворни градинки е ограничено и никога не стига. Знаем и това , че зърнено-житните култури принадлежат на голямото земеделие с хилядите декари и тонове добив, изхранват човечеството, имат огромна икономическа стойност. Но с какво могат да допринесат тези растения за личната градина на хоби-градинарите?

Ето 3 причини, които биха променили правилата на играта.

Внасят разнообразие

Зърнено-житните култури биха могли да внесат онова разнообразие, което липсва при зеленчуците, овошките, ягодоплодните и донякъде при билките и цветята. При това точно в правилния момент - зимата и ранната пролет.

Ротацията на растенията или т.нар. сеитбооборот е ценна агротехническа практика, с която се постигат редица подобрения на почвата и фитосанитарния фон, дори и в малката градинка.

Освен хранителна стойност имат и лечебни свойства

Масовата употреба и улесненият достъп до продуктите, произведени със суровина от житни растения, изместват фокуса към чисто хранителната или фуражната им стойност.

Въпреки това не са малко данните и доказателствата, че те имат и лечебни свойства, намират приложение в бита, а също и в производството на напитки. Какви са те?

С ползи за здравето на почвата и не само

Дори собственоръчно произведеното зърно да не намери приложение в кухнята или домашната аптечка, растителната маса или остатъците са чудесен мулч и органичен тор.

Без да навлизаме в подробности ще изтъкнем само две ползи.

Първо, аерирането на почвата благодарение на брадестата коренова система.

Второ - разграждането на зелената маса, която пък допринася за плодородието на почвата.

Та нали всеки градинар си мечтае за здрава и плодородна почва!

Ечемичена отвара се препоръчва при анемия

В младите стръкове - ценни аминокиселини

Hordeum vulgare има висока хранителна стойност, но сме забравили ценните му качества. За медицински цели се използват зърната, стръковете и листата. По-голямата част от световното производство на ечемик се използва за фураж, а съвсем малък процент намира приложение в пивоварната индустрия.

В миналото пък с него са лекували възпалителни процеси, предизвикващи висока температура. Ечемичена вода или отвара се препоръчва при анемия, трудно храносмилане, проблеми с уринирането, настинки и др. Лапи от ечемичено брашно ускораяват узряването на абцесите. Влакнините в него понижават лошия холестерол.

В младите стръкове се съдържат всички незаменими за човека аминокиселини.

Ечемикът е много добър предшественик за всички останали културни растения. Зимните сортове се засяват септември-октомври на дълбочина 3-5 см, а пролетните - при първа възможност за обработка на почвата на 5-6 см. За развитието на растенията са необходими около 48 топли дни.

Без пшеница сме болни

Създадени са над 6000 сорта

Пшеницата съдържа почти всички хранителни вещества, необходими на човека - въглехидрати, скорбяла, мазнини, целулоза, минерали (калий, калций, фосфор, магнезий, и други микроелементи), витамин А, D, Е, от група В и др.

Според някои източници, тя съпътства развитието ни от поне 8000 години. В света на окултурените растения няма друго, което да съдържа в семената си почти всички хранителни вещества, жизнено необходими за човешкото тяло. Консумацията на пшеница зарежда тялото с енергия и стимулира естествените защитни сили на организма. За лечение се използват зърното, триците, зародишите.

В градината пък пшеницата може да намери място след прибиране на зеленчуковите растения. Всички окопни култури са подходящ предшественик за нея. При подходящи условия пониква за 8-10 дни, а след 20-ия ден започва да брати, но са й необходими над 200 дни за развитие.

Ръж - за хляб и лечение

Моравото рогче се използва във фитотерапията

Ръжта заслужава внимание поради ценните си хранителни и лечебни свойства. Едно от тях е, че поради повишеното съдържание на магнезий, предпазва от диабет. Освен него в ръжените зърна се откриват още важни въглехидрати, мазнини, белтъчини, витамини от група В и елементи като манган, фосфор и др.

Известно е, че консумацията на ръж под една или друга форма действа стимулиращо на перисталтиката, намалява възпаления, възстановява тъканите, не позволява запушване на кръвоносните съдове.

Моравото рогче, което е в резултат на гъбно заболяване на зърната (Claviceps Purpurea), се използва при неврози, нарушено кръвообращение, при проблеми от гинекологично естество, базедова болест, за успокояване на главоболие. Внимание! То е силно отровно и може да се прилага само по лекарско предписание.

Ръжта е една от най-невзискателните култури. Засява се най-рано сред житните (септември-октомври), но почвата трябва да е обработена добре. Старите сортове достигат височина до 2 метра, което провокира полягане. Създадени са и по-компактни сортове.

В градината, освен за разнообразяване, може да служи и като кулисно растение покрай оградата на имота.