Разпространението на африканската чума по свинете (АЧС) в Азия ще продължи да влияе на световното производство и на търговските потоци на свинско месо,  отчита доклад на ЕС за развитието на земеделието в периода 2019-2030 г.
Разглеждат се два варианта:
- бързо възстановяване - производството на свинско месо в Китай през 2030 г. ще надвиши обемите в азиатската страна от периода преди откриването на първите огнища на АЧС през 2018 г;
- бавно възстановяване – производството на свинско месо през 2030 г. няма да достигне показателите, отчетени преди АЧС.
И в двата случая търсенето от страна на Китай ще достигне рекордни равнища, което ще доведе до увеличение на експорта от основните страни-вносителки, включително ЕС. Това също така ще доведе до разширяване на производството извън Китай в близките две-три години. Но в повечето страни-членки на ЕС увеличението на производството ще бъде ограничено заради изискванията на екополитиката.
Към края на 2020 г. се очаква производството на свинско месо в Китай да намалее с повече от 35% в сравнение с 2018 г.
Заради увеличеното търсене ЕС ще изнесе повече от 80% от произведеното свинско месо.
Производството на свинско месо в Китай ще започне да се възстановява едва през 2021 г., ако разпространението на смъртоносното за свинете заболяване бъде спряно. Дейността на отрасъла може да се стабилизира до 2025 г., ако преструктурирането на свиневъдния отрасъл бъде осъществено достатъчно бързо.