Побързайте с разсаждането му

Ако през септември сте засели семена за производство на разсад, то през октомври сте засадили растенията на постоянно място в лехата. Градинарите, които още не са го направили, трябва да побързат, за да може растенията добре да се вкоренят, преди да настъпят големите студове.

Кои са акцентите:

Засажда се 30-40-дневен разсад.

Растения трябва да са образували 5-6 същински листа.

Вегетационният им връх да е здрав.

Необходимо е стъблото да е дебело и с къси междувъзлия.

Корените също трябва да са здрави и добре развити.

Презимуващото зеле се засажда на разстояние 50 на 30 см.

Грижите за растенията започват още отсега.

Окопайте зелето около една седмица след засаждането. С второто окопаване, загърлете леко растенията. Така те образуват допълнително корени и се предпазват от лоши атмосферни условия през зимата.

Ранното зеле, засадено сега, се подхранва през ноември с 10 грама амониев нитрат на 1 кв. м. През пролетта също се внася, но малко повече - още 20-30 грама.

Съхраняват се късни сортове

Избата е подходящо помещение

Зелето е сред зеленчуците, които могат да се съхраняват най-продължително време. За да стане това, трябва да се спазват някои изисквания.

За съхранение за по-дълъг период са подходящи късните есенни сортове, които са много богати на захари.

Избират се само здрави и стегнати зелки.

Преди това главите се почистват от най-горните един-два листа, които може да са замърсени или завехнали.

Така подготвените зелки се поставят в проветриви помещения.

Зелките се редят шахматно с кочана нагоре. Най-добре е да ги поставите на етажерки, като слагате до 2-3 реда. Ако зелето е повече, имайте предвид, че между горния ред зелки и горния стелаж трябва да остане достатъчно място за проветряване.

НАЙ-ДОБРИ УСЛОВИЯ

Температурата в помещението да е 0 - 4 градуса, без големи колебания.

Влажността на въздуха е необходимо да е между 90 и 95 процента.

Препоръчва се помещението редовно да се проветрява.

Преглеждайте зелките и ако забележите загниване, спаружване или други нередности, отделете и консумирайте веднага.

Кои са подходящи за туршии и кацата

Българските са перфектни

За приготвяне на туршии или за киселото зеле е препоръчително да изберете зеле от късните сортове. Много подходящи за целта са българските сортове Кьосе, Ликоришко бяло, Балкан, Рекорд и други.

От пазара:

Много често любителите с по-малки градинки отглеждат по-малко зеле и се налага да купуват, за да приготвят кисело. Ето няколко практични съвета, ако ви се наложи да купувате:

Избирайте еднакви по големина зелки - най-добре със средна големина.

Те трябва да са здрави, стегнати и без повреди от болести и неприятели.

Предпочитайте зеле с по-нежна консистенция и тънка нерватура.

Не на последно място е добре да научите и повече информация за района, където е гледано зелето.