Стефан Спасов е на 44 г., родом е от Благоевград, но е зет в с. Ляски. И преди 10 години на него и на шурея му им идва идеята да започнат фамилен бизнес с отглеждането на Пирински чай. Може би, защото естественото обитание на билката е на стотина метра над селото върху десетки декари. И тъй като Стефан е от Пиринския край, предпочита наименованието Пирински чай. Всъщност растението е известно у нас и като Алиботушки чай. Различните имена са свързани с местообитанието. За да сме точни, трябва да разясним, че и в трите варианта на името става дума за билката Sideritis scardika. Стефан държи да уточни, че по целия Южен Пирин плюс планината

Славянка има големи естествени находища на Пирински чай. Оттам той се "прехвърля" в Рила, откъдето пък "преминава" по билото на Родопите, където е познат като Мурсалски чай. Разновидност на билката има и в Албания, в Турция и в Гърция също. На територията на нашите съседи растенията са от една група, но като вид са различни, уточнява Стефан.

Фамилната билкова ферма стартира с два реда насаждения.

Следва регистрация като земеделски производител, изваждат се нужните документи, за да могат да произвеждат законно билката и да предлагат на пазара истински Пирински чай. Защото това е растение, което се ползва традиционно от столетия в нашия край и много хора го берат от природата и го продават, уточнява Стефан.

Като производители, двамата партньори бързо установяват, че има интерес и голямо търсене на Пирински чай. Затова следващата им стъпка е сертифицирането на фермата за биопроизводство.

И тъй като са изградили и цех за сушене и опаковане - той също получава биосертификат. Фамилната билкова ферма е член на Българска асоциация на биопродукти (БАБ).

Още за интересния агробизнес, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 26 април.